Știaţi că? Castelul Roșu

0
520

castelul rosuÎn județul Bacău, la vreo 10 km de orașul Bacău, în comuna Hemeiuș, satul Lilieci, se află Castelul Roșu sau Conacul Roșu, cum mai este el cunoscut. Acesta datează din anul 1864, iar cărămida de culoare roșie din care este construit îi dă și numele acestuia. Se pot observa elemente gotice, baroce și de factură orientală care înfrumusețeaza spectaculosul edificiu care a supraviețuit peste un secol.
Locul unde este amplasat castelul este parcă un loc dintr-o altă lume, un parc din basm, cu o arhitectură în stil englezesc, cu o colecție de sute de specii de trandafiri care încântă pe oricine vine să se plimbe aici. Flora este completată de specii de foioase mature și rășinoase din Asia, Europa și America de Nord.
În parc există și un lac umbrit de câțiva plopi minunați. Este un loc în care vă puteți relaxa după o săptămână aglomerată, un loc în care imaginația te poate duce în urmă cu câteva zeci sau sute de ani. Este un loc de poveste unde cavalerii și domnițele încă există, „o împărăție fermecată pe care oamenii de rând n-o pot niciodată cunoaște”
Chiar dacă aici s-a filmat „Dumbrava Minunată”, film regizat de Gheorghe Naghi, după adaptarea romanului cu același nume a lui Mihail Sadoveanu, locul nu este foarte cunoscut și foarte popular.
Edificiul a fost construit între anii 1864-1866 și a aparținut familiei Costache Pascanu, fost vistiernic al Moldovei și lui Grigore Cantacuzino, până în anul 1856. Prin alianță, atât parcul Hemeiuș, cât și castelul au intrat în proprietatea ereditară a Luciei-Schonburg-Waldenburg.
Construcția este alcatuita din parter, etaj și parțial demisol, reprezentând stilul gotic și baroc (turnul, frontonul, ancadramentele la ferestre etc.), cu elemente orientale (intrarea laterală cu coloane și capiteluri bogat decorate, elemente de decor pe fațadă).
Parcul Hemeiuș, care înconjoară castelul, este al doilea ca importanță dendrologică din România, construit în anul 1880. Vara, aici înfloresc aproximativ 600 de specii de trandafiri, creând un peisaj superb.
Castelul Roșu din Hemeiuș este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Sursa worldwideromania.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here