Știați că… Ecuatorul trece prin centrul Kenyei ?

0
32

Kenya

Kenya e o ţară de pe coasta de est a Africii. Are un peisaj frumos şi animale sălbatice spectaculoase. Ecuatorul trece prin centrul Kenyei.

Parcurile naţionale

Viaţa sălbatică a Kenyei e ameninţată de braconaj. Există câteva parcuri naţionale, unde animalele sunt protejate şi acestea atrag vizitatori din întreaga lume. Turismul joacă un rol important în dezvoltarea economică a Kenyei.

Suprafaţă: 584.896 km
Populaţie: 28.803.085 loc
Capitala: Nairobi
Limbi: engleză şi swahili
Moneda: şiling kenyan

Poporul Kenyei

Majoritatea kenyenilor sunt negri, iar un număr mic sunt europeni, asiatici sau descendenţi arabi. Există aproape 50 de grupe etnice diferite, incluzând kikuyu, masai şi samburu. Kenyenii sunt admiratori ai fotbalului şi atletismului. Atleţii kenyeni au câştigat multe medalii la Jocurile Olimpice.

Kenya modernă

Unele din cele mai vechi rămăşiţe de fosile au fost găsite în părţile Kenyei. Kenya a devenit colonie engleză in 1920. Şi-a câştigat independenţa în 1963 şi a devenit republică în 1964. Cel mai cunoscut lider al ţării din timpurile moderne a fost Jomo Kenyatta, preşedinte din
1964 până când a murit în 1978.

O mare parte din Kenya de nord e formată din câmpii uscate. Există şi păduri şi dealuri în vest şi savane în sud. O parte din cel mai mare lac al Africii, Lacul Victoria, se află în vest.

Muntele Kenya

Munţii vulcanici se află spre mijlocul ţării, aproape de Ecuator. Ei includ Muntele Kenya, care acum este vulcan stins.

La 5199 m se află cel mai înalt vârf al țării, al doilea din întreaga Africă.

Capitala Kenyei, Nairobi are multe clădiri moderne.

Fermele şi oraşele

Zonele înalte au sol fertil, care e bun pentru culturi. Pe mari plantaţii, fermierii kenyeni cultivă cafea, ceai, legume şi fructe pentru export. Pe mici porţiuni de pământ, oamenii cultivă porumb, fasole, tapioca şi cartofi pentru hrană.

Doar o cincime din pământ e bun pentru cultivat şi mulţi kenyeni au părăsit satele pentru a căuta slujbe la oraşe, ca Mombasa, care este portul lor principal, şi în capitala Nairobi.

Multele parcuri naţionale ale Kenyei şi animalele sunt o mare atracţie turistică.

Grupuri, ca Samburu, trăiesc în zonele de semideșert ale Kenyei.

Enciclopedia copiilor

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here