Știați că există „Dealul cu melci”?

0
369

Dealul cu melci este o rezervație paleontologică aflată pe stânga râului Arieș, în Țara Moților, la 10 km nord de comuna Vidra și 15 km vest de Câmpeni. Are o suprafață de 4,30 hectare și reprezintă un recif senonian cu formațiuni neocretacice alcătuite din conglomerate, gresii fosilifere acoperite de marne și cărbuni.

melciRezervația se află în Munții Bihor și este formată din depozite senoniene cu densitate mare de gasteropode fosile, adică mii de melci rămași din mările calde de acum 15 milioane de ani. A fost declarată rezervație naturală datorită valorii sale științifice reprezentată de sedimentele Cretacicului superior, formate în fundul stâncos al unei mări.

Practic, aici este un deal de melci pietrificați de mărimi și forme diverse. Sunt cochiliile de piatră ale unor melci care au viețuit pe aceste meleaguri cu milioane de ani în urmă, când pe locul Apusenilor de astăzi era Marea Tetis. Din cauza presiunii și a acțiunii timpului, unul dintre bancurile imense de melci s-a pietrificat, rezultând rezervația din prezent.

Cu ușurință se pot observa formele și mărimile diferite de melci pietrificați, cimentați în stâncă. La atingere, se mai simte și acum spirala de pe spatele cochiliilor.

Din Arieșeni se merge spre Câmpeni aproximativ 35 kilometri până la barajul Mihoiești, la confluența Arieșului Mic cu Arieșul Mare. Aici este un indicator spre Muntele Găina. Se traversează barajul, urmând apoi drumul asfaltat până în Vidra când pe partea dreapta va fi un panou cu rezervția „Dealul cu melci”. Sunt aproximativ 20 de kilometri de la baraj. Aici se pot fotografia cochiliile pietrificate de pe marginea drumului, iar urcând veți găsi un punct de belvedere superb din care se vede comuna Vidra.

Plecând din Arieseni mergeti spre Câmpeni 35 de kilometri pănă la barajul de la Mihoiești – unde Arieșul Mare și Arieșul Mic și-au dat întâlnire pentru a forma Arieșul. Aici veți găsi și un indicator spre vestitul munte Găina, unde se ținen în fiecare an Târgul de fete. Traversați barajul și urmați drumul asfaltat până când pe partea dreaptă o să întâlniți un panou informativ „Dealul cu melci” – aproximativ 20 de kilometri de la baraj.

Obiective turistice în vecinătate

Aici se află Cascada Vidra (Pisoaia), la aproximativ 500 de metri de Dealul cu melci. Are o cădere de apă de peste 18 metri. Este foarte frumoasă, iar dacă veți ajunge în zonă nu trebuie să o ratați.

De asemenea, puteți vizita și Casa Memorială Avram Iancu, la intrarea în comuna care îi poartă numele, dar și un muzeu unde veți găsi exponate istorice, de port popular, unelte agricole și meșteșuguri.

Nu mai trebuie menționat Vârful Găina, acesta fiind cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă. Pe acest vârf se află Crucea Iancului și un bust al lui Avram Iancu săpat în marmură albă. Iar dacă vreți să vedeți minunatul Târg de Fete de pe Muntele Găina trebuie să veniți aici în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie. Tradițiile și obiceiurile locului sunt la ele acasă în ziua târgului.

Alte atracții turistice din zonă sunt Cheile Văii Morii și Biserica veche din Vidra, Sfinții Trei Ierarhi, ridicată în anul 1712.

Trasee turistice

Dacă veți face acest traseu veți reuși să vedeți tot ce este de văzut în această zonă și veți rămâne cu amintiri minunate. Traseul începe în Arieșeni și continuă cu Barajul Mihoiești – Cheile Văii Morii – Cascada Pisoaia (Vidra) – Dealul cu melci – Casa Memorială Avram Iancu – Muntele Găina.

Sursa: worldwideromania.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here