Ştiaţi că? … Lacul Siriu

0
484

lacul suriuBarajul Siriu este un baraj de pământ, aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu, din judeţul Buzău, între masivul Siriu şi Podu Calului. Barajul este format din rocă, steril şi miez din argilă și are o înălțime de 155 metri.
În urma construirii barajului, DN 10 şi-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu. Scopul construirii sale a fost alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din aval, irigarea terenurilor, dar şi producerea de energie electrică prin construirea hidrocentralei Nehoiașu.
La barajul Siriu se ajunge destul de uşor: pe drumul de la Braşov spre Buzău, după aproximativ 80 de km, se deschide o întindere uriaşă de apă. Lacul de amenajare Siriu este un lac artificial amplasat în cursul superior al Buzăului. Lacul finalizat în anul 1985, are o lungime de 10 km şi este destinat producerii energiei electrice în hidrocentrala de 42 MW. Hidrocentrala utilizează apa din lacul Siriu, ce se întinde pe o suprafaţă de 500 ha şi are un volum de 155 milioane mc.
La distanţă de 10 km de Siriu se află viaductul Giurca, ce se întinde pe 276 m şi se sprijnă pe piloni de 46 m înălţime.
Cei ajunşi la Siriu dispun de posibilităţi de pescuit sportiv (speciile întâlnite fiind scobarul, carasul, păstrăvul, crapul şi cleanul).
Natura a dat naştere celor mai frumoase peisaje, unele dintre ele perfecte și la care nu trebuie schimbat absolut nimic, ci trebuie doar admirate. Sunt peisaje mult mai spectaculoase decât ar putea omul crea vreodată. Aceste panorame îți taie respirația și îți încântă privirea. Cu siguranță te vei întreba cum poate omul, în goana lui spre avere, să distrugă aceste minunății ale naturii.
Aerul este atât de curat datorită lacului care parcă nu se mai sfârşeşte când îl cuprinzi cu vederea, dar şi datorită reliefului care e de aşa natură încât îl păstrează curat şi îl păzeşte, parcă, de răutăţile venite din exterior.
Acolo unde mâna de om nu atinge nimic, se nasc frumuseţi şlefuite doar de natură, udate doar de ploaia divină şi încălzite doar de razele curate ale soarelui. Chiar dacă el a fost amenajat cu scopul de a ajuta terenurile şi irigaţiile, dar şi populaţia, el este ajutat la rândul său de relieful înconjurător care nu permite periclitarea acestuia.
Medical, aceste minunăţii ale naturii au efecte miraculoase pentru sănătatea corpului nostru: se ştie că respiratul aerului curat şi rece de munte, ajuta în problemele respiratorii şi chiar îmbunătăţeşte bătăile inimii. Pe lângă acestea, cei care au tulburări ale somnului, într-un astfel de mediu pot simţi ce e cu adevărat odihna. O plimbare în aer curat produce o mai bună circulaţie a sângelui şi chiar ne ajută să scăpăm de migrene şi stres; o adevărată terapie în natură.

“E mai bine să nu ne întrebam cum sunt posibile aceste lucruri; natura are propriile ei mistere, energii ascunse, frumuseţi vibrante.

Acolo unde apa, pădurea şi liniştea s-au unit, rezultă o mare de sănătate, plăcere cu care te delectezi de fiecare dată când ai ocazia să stai în prajma acesteia.

Barajul Siriu este un exemplu foarte bun în acest caz, adunând toate elementele care îl fac special, un mediu sănătos şi natural, de o frumuseţe care îţi încântă toate simţurile.

Imposibil să nu opreşti în aceste peisaje în aşteptarea bunei dispoziţii, a unei relaxări şi a unei sănătăţi de fier.

Ocrotind-o, natura îţi este recunoscătoare, oferindu-ţi clipe magice, sănătate de fier şi peisaje care îţi alinta privirile şi sufletul.”

Sursa: worldwideromania.com

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here