Știați că… Nigeria are cea mai mare populaţie dintre ţările africane ?

0
75

Nigeria are cea mai mare populaţie dintre ţările africane. Este o republică situată pe coasta de vest a Africii și are un bogat amestec de culturi.

Linia de coastă a Nigeriei este alcătuită din mlaştini cu mangrove. La nordul lor este o centură de păduri tropicale. Mai departe spre nord se întind zone împădurite şi savane care se continuă cu zone de semideşert.

Suprafaţa: 923 768 km²
Populaţie: 112.163.000 loc.
Capitala: Abuja
Limba: engleza
Moneda: naira

Resurse bogate

Cele mai importante resurse ale ţării sunt petrolul şi gazele naturale. Alte produse sunt uleiul de palmier (folosit la fabricarea săpunului), cositorul, cacao, arahidele, cauciucul, bumbacul şi cheresteaua. În regiunile uscate din nord se cresc animale şi se cultivă cereale, ca mei şi sorg. În zonele umede din sud, principala hrană o constituie peştele, orezul, ignamii şi tapioca. Fosta capitală Lagos, important port, este cel mai mare oraş al Nigeriei.

Arte şi meşteşuguri

Nigeria are o bogată tradiţie artistică, literară şi muzicală. Acum 500 de ani, meşteşugarii regatului Benin erau renumiţi pentru sculpturile din bronz. Sculptarea lemnului şi ţesutul sunt alte meşteşuguri tradiţionale. Scriitorii nigerieni de limbă engleză, cum ar fi Chinua Achebe, au deve nit renumiţi pe plan mondial, iar în 1986, Wole Soyinka a fost primul african care a câştigat premiul Nobel pentru literatură.

Noua naţiune

La începutul anilor 1900, coloniştii britanici au stabilit graniţele Nigeriei, reunind peste 200 de triburi şi regate, ca şi multe limbi şi religii diferite. Marea majoritate a nigerienilor locuiesc în sate mici. Peste jumătate din populaţie este de religie musulmană, cealaltă religie importantă fiind creştinismul. Musulmanii reprezintă populaţia majoritară în Nord. Cele 3 grupuri etnice importante sunt: Hausa, din Nord, Ibo şi Yoruba, în Sud. Nigeria şi-a câştigat independenţa de sub dominaţia britanică, în 1960.

 

Fiecare din cele 30 de state ale Nigeriei este condus de un guvernator. Începând din anul 1960, ţara a fost condusa în marea majoritate a timpului de armată, cu toate că au avut loc alegeri în 1979 şi în 1993. În prezent, partidele politice sunt interzise.

 

 

 

 

 

 

La Abuja, peisajul este dominat de masivul Zuma. Oraşul Abuja a fost construit în 1979, pentru a se muta capitala de la Lagos.

Enciclopedia copiilor

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here