Știați că… subcontinentul Indian ocupă o zecime din Asia?

0
59

Subcontinentul Indian ocupă o zecime din Asia și este o mare fâşie de uscat, ce include ţările India, Pakistan, Bangladesh, Nepal şi Bhutan.

Bangladesh

Suprafaţă: 143.328 km²
Populaţie: 125.340.261 loc.
Capitala: Dhaka
Limba: bengali
Moneda: taka

Bhutan


Suprafaţă: 46.800 km²
Populaţie: 1.865.191 loc.
Capitala: Thimphu
Limbi: dzongkha (tibetană)
Moneda: ngultrum

India


Suprafaţă: 3.287.782 km²
Populaţie: 975.800.000 loc.
Capitala: New Delhi
Limbi: hindi şi engleză
Moneda: rupie.

 

Maldive


Suprafaţă: 299 km²

Populaţie: 280.391 loc.

Capitala: Male (Insula Male)

Limba: rufiyaa

Moneda: divehi.

Nepal

Suprafaţă: 140.400 km²

Populaţie: 22.641.061 loc.

Capitala: Kathmandu

Limba: nepaleză

Moneda: rupie nepaleză.

 

Pakistan

Suprafaţă: 807.048 km²

Populaţie: 132.185.299 loc.

Capitala: Islamabad

Limba: urdu

Moneda: rupie pakistaneză.

 

Sri Lanka

Suprafaţă: 65 863 km²

Populaţie: 18.762.075 loc.

Capitala: Colombo

Limbi: singhaleza şi tamil

Moneda: rupie.

Pe trei sferturi din Subcontinentul Indian se află India. Pakistan, Bangladesh, Nepal şi Buthan se află pe continent, dar sunt şi două insule în sud – Sri Lanka şi Republica Maldive.

Urcuşuri şi coborâşuri

În zona nordică se află munţi înalţi, incluzând Himalaya, care are cel mai înalt vârf din lume şi Muntele Everest (8.848 m), la graniţa dintre Nepal şi China. India de Sud este un mare platou, numit Deccan.
La marginea Deccanului există doi munţi de înălţime mică, Ghaţii de Est şi de Vest, ce au nişte versanţi abrupţi.

Apa şi vânturile

Cel mai lung râu din regiune, Indus (3180 km), izvorăşte din Himalaya, trece prin Pakistan, unde apele sale sunt folosite de fermieri. Râurile Brahmaputra (2900 km) şi Gange (2704 km) se unesc în Bangladesh şi formează cea mai mare deltă din lume, vărsându-se în golful Bengal. Cherapunji, lângă Shillong, la nord de Bangladesh, este cel mai ploios loc de pe Pământ, cu o medie a precipitaţiilor de 12,040 mm pe an. Plouă mai ales între lunile iunie şi octombrie, când musonul cald bate dinspre mare. Acesta are efect slab în nord-vcst, unde e uscat Deşertul Thar, la graniţa dintre Pakistan şi India, primeşte mai puţin de 250 mm de ploaie pe an.


Religia şi sărbătorile au mare importanţă în viaţa indiană Mulţi oameni vin în pelerinaj în locuri sfinte, ca oraşul Varanasi, pe malul Râului Gange. Apele acestui râu sunt considerate sfinte.

Condimentele sunt o sursă de venit importantă pentru India şi ele sunt vândute în pieţe ca aceasta din Udaipur.

Copaci tropicali

Puţine plante cresc în nord-vest, exceptând păşunile mai umede ale munţilor, dar o mare parte din Subcontinentul Indian are multe păşuni şi verdeaţă. Copaci valoroşi din pădurile tropicale includ: tekul, lemnul de trandafir şi arborele de fier. Bambusul, de asemenea, creşte în multe zone.

Specii ameninţate

Câţiva elefanţi sălbatici încă trăiesc în păduri, dar mulţi au fost dresaţi pentru muncă şi sunt folosiţi ca animale de povară. Vânatul excesiv, distrugerea pădurilor şi a altor habitate au dus la ameninţarea unor specii ca tigrii, leii şi gheparzii asiatici. Altele, ca rinocerul indian cu un corn, aproape că au dispărut, dar acum sunt protejate.

Viaţa sălbatică

Mistreţul sălbatic şi bivolul sunt comune, iar mangustele se găsesc în toată regiunea. Cobra e cea mai cunoscută reptilă şi multele păsări din regiune includ şi pasărea myna, care poate imita limbajul uman. Animalele montane sunt urşii negri şi bruni, cerbii, leopardul de zăpadă rar, markkor (o specie de capră sălbatică) şi diferite feluri de ovine sălbatice şi yaci sălbatici.

O mare parte a industriei din Bangladesh se bazează pe iută. Aici se cultivă iuta de cea mai bună calitate din lume, din care se fac funii şi corzi.

Populaţie în creştere

Cu o populaţie care aproape a depăşit valoarea de un miliard în anul 2000, India are o populaţie mai numeroasă decât orice altă ţară, în afară de China. Pakistanul cu o populaţie de 132 de milioane este a şasea în lume, iar Bangladesh, cu o populaţie de 125 milioane, este a opta.

Ihuhu este una din cele 1200 de insule de corali ce alcătuiesc Maldivele. Multe sunt doar cu 2 m deasupra mării.

Limbile Indiei

India are 19 limbi principale şi peste 1650 de dialecte şi limbi ale minorităţilor. Cele două grupuri de limbi principale sunt indo-europeana, ce conţine limba hindu – cea mai vorbită – şi limbile dravidiene, inclusiv tamil, care se vorbesc mai ales în sud. De asemenea şi engleza e vorbită de unii indieni.

Principala activitate economică în Sri Lanka e agricultura. Culturile importante, ca ceaiul, sunt crescute în plantaţii mari.

Urdu şi Bengali

Limba oficială a Pakistanului este urdu, dar mai puţin de zece la sută din populaţie o vorbesc ca limbă maternă. În locul ei, aceştia vorbesc limba comunităţii lor. Cele mai mari comunităţi sunt Punjabi, Sindhi, Pushtun şi Baluchi. În Bangladesh, mai mult de 95% din populaţie vorbeşte limba oficială, bengali.

Religiile Indiei

Temple frumoase, moschei şi alte clădiri religioase se află la tot pasul. În pieţe ca Udaipur, în India, există palate spectaculoase, construite de sute de ani, pentru prinţi. Astăzi, hinduşii reprezintă peste 82% din populaţia Indiei, iar musulmanii reprezintă 12%. India are un număr important de creştini, sikh, budişti şi jainişti Islamismul, religia musulmanilor, este religia principală în Pakistan, Bangladesh şi Maldive.

Influenţa lui Buddha

Hinduismul este religia oficială în Nepal, dar ţara a fost locul de naştere al lui Buddha, aşa că mulţi nepalezi au combinat şi practică astfel ambele religii. Budismul e religia principală în Bhutan şi a singhalezilor din Sri Lanka, deşi o minoritate din Sri Lanka, tamilii, urmează mai ales hinduismul. Diferenţele dintre cele două grupări au dus la lupte între trupele guvernului şi gherilele tamil.

Tadj Mahal din Agra a fost construit între 1632 şi 1653, la ordinul împăratului Shah Jahan care a vrut ca acesta să fie cavoul soţiei lui.

Agricultura

Peste trei cincimi din populaţia subcontinentului indian sunt agricultori care trăiesc în sate şi cultivă pământul. Agricultura e principala activitate, iar orezul este cea mai importantă sursă de hrană în India, Bangladesh şi Sri Lanka. În Pakistan, grâul e cultura principală. Ceaiul se cultivă în nord-estul Indiei, în Darjeeling şi Assam, dar şi în Sri Lanka. Mulţi agricultori au un nivel de trai scăzut, trăind în case construite din nămol şi paie. India are mai multe vite şi tauri decât orice altă ţară, dar aceste animale sunt considerate sacre de hinduşi şi nu pot fi omorâte pentru hrană. Pescuitul e o altă activitate importantă.


Poporul sherpa din Nepal trăieşte pe versanţii sudici ai muntelui Himalaya, unde peisajul spectaculos, incluzând Muntele Everest, atrage mulţi turişti. Lemnul e folosit atât de localnici, cât şi de turişti, pentru gătit şi încălzire şi mai mult de o treime din păduri au fost tăiate din 1950 încoace.

Viaţa la oraş şi educaţia

Regiunea are şase oraşe cu mai mult de cinci milioane de locuitori. Din acestea, patru oraşe sunt în India: Mumbai (fost Bombay), Calculta, Delhi (format din Vechiul Delhi şi capitala New Delhi) şi Chennai (fost Madras), dar şi capitala Bangladeshului, Dliakar, şi a Pakistanului, Karachi. Sri Lanka are un bun sistem de educaţie, dar în restul Subcontinentului Indian trăiesc milioane de oameni, care nu ştiu să citească sau să scrie. Oricum, în India, sistemul educaţional începe să se îmbunătăţească.

Jucătorii de cricket pakistanezi sunt cunoscuţi in toată lumea. Copiii îl joacă încă de la vârste fragede.

Vremurile trecute

La începutul secolului al XVIII-lea, India, Pakistan şi Bangladesh aparţineau unei mari colonii numite India Britanică. În 1947, India Britanică a devenit independentă, împărţindu-se în două părţi India modernă şi Pakistan, care a fost format pentru musulmani. În 1971, Pakistanul de Est s-a desprins şi a devenit o ţară separată, Bangladesh. Sri Lanka a devenit independentă de Marea Britanie în 1948, ca şi Maldivele în 1965.

Diviziune dificilă

În timpul diviziunilor din India Britanică, statul Kashmir din nord nu era aşezat satisfăcător. O parte din teritoriu era în nord-estul Pakistanului, dar centrul era în India, între statele Kashmir şi Jaînmu. Trupele de gherilă se certau cu guvernul, dacă Kashmirul să rămână în India, să aparţină de Pakistan sau să devină independent.

În Bhutan, femeile fac brânză din lapte de yac.

O industrie în dezvoltare

Subcontinentul Indian are bogate resurse de cărbune, fier, aur şi alte minereuri. Rafinarea petrolului este o industrie importantă, textilele sunt produse principale, iar Mumbai şi Delhi au industrii de electronice puternic dezvoltate.

Ghandi


Mohandas K. Ghandi s-a născut în India, în 1869. Din 1920, el a folosit proteste pacifiste, pentru a susţine independenţa Indiei. El a fost numit Mahatma, ceea ce înseamnă „Suflet Mare”.  A fost asasinat în 1948.

Date pe scurt

• Indienii îşi numesc ţara Bharat, după un monarh legendar.
• Numele de India vine de la un cuvânt antic, Shindu, ce înseamnă „râu “.
• India e a şaptea ţară ca mărime din lume.
• Sistemul de cale ferată al Indiei e cel mai mare din Asia.

Enciclopedia copiilor

 

Articole asemănătoare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here