Ştiaţi că? Vf. Moldoveanu a fost denumit după un cioban

0
524
Vârful MoldoveanuMunţii Făgăraşului au devenit de-a lungul timpului o veritabilă atracţie turistică. 

Traversaţi de cel mai spectaculos drum din lume (Transfagarasanul), în Munţii Făgăraş se afla şi cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu – 2.544 de metri. Despre originea numelui său există şi acum dispute. Unii istorici spun că numele vine de la căţeluşa Molda, după care a fost denumită şi regiunea Moldovei. Mai mulţi cercetători au respins însă această idee şi spun că numele vârfurilor din Masivul Făgăraş au fost date după poreclele ciobanilor; ei erau singurii care urcau pe munte acum mai bine de 80 de ani. Aşa se face ca Vârful Moldoveanu a fost botezat după porecla ciobanului care avea în arenda acea porţiune de munte. Şi numele masivului Făgăraş a născut controverse. Este cert să numele vine din maghiara.

Unii istorici spun că Vârful Moldoveanu vine de la cuvântul fogor, care înseamnă potârniche.

În secolul al XVIII-lea circulă o glumă cum să numele vine din expresia maghiară fa-garas care înseamnă ban din lemn. În acele vremuri muncitorii primeau nişte răvaşe din lemn pentru munca prestată la Cetatea Făgăraşului, pe care le schimbau apoi în bani.

Oricare legendă ar fi adevărată este clar forma românească a numelui este derivată din maghiara. Masivul Făgăraş măsoară, de la est la vest, în linie dreaptă, aproximativ 70 de kilometri; de la nord la sud, cârcă de 45 de kilometri. Munţii Făgăraşului seamănă cu o imensă coloana vertebrală orientată de la est la vest având „coastele” (culmile) orientate către nord şi respectiv, sud. Culmile din partea nordică sunt cu mult mai scurte şi mai abrupte decât cele din partea sudică, care sunt foarte lungi şi domoale. Vârful Moldoveanu se vede cel mai bine din aer. Munţii Făgăraş au devenit cunoscuţi şi datorită luptărilor anticomunişti care s-au refugiat în masiv.

Sursa: cultural.bzi.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here