Știați că?
14 martie este ziua internațională a constantei Pi, care are o valoare cunoscută de toți de 3.14159, dar a cărei reprezentare zecimală nu are sfârșit și nu respectă un model matematic precis.
Prima sărbătoare oficială a constantei Pi, a fost organizată în 1988 de fizicianul Larry Shaw, supranumit și „prințul Pi”, la Explorarium, legendarul muzeu de știință, artă și percepție umană din San Francisco. De atunci festivalul a devenit o tradiție anuală care include activități PI, o paradă pe un traseu circular și bineînțeles consumul de plăcintă Pi.
Și cum celebrarea constantei matematice a devenit un cult, iată cele mai neobișnuite fapte care circulă în jurul numărului π, potrivit Mother Nature Network.
O eroare cu valoare fixă
În 1897, Indiana General Assembly a fost la un pas să adopte un proiect de lege prin care să îi atribuie constantei valoarea de 3,2 – la cererea unui matematician amator. Din fericire un coleg priceput în tainele științei exacte, aflat din întâmplare în preajmă a intervenit și a oprit proiectul înainte să devină lege.
Fluviul șerpuit și constanta pi
Dacă ne referim la un fluviu care are un traseu sinusoidal, pâna la vărsrea sa în mare, raportul dintre dintanța – în linie dreaptă – de la izvor până la gura de vărsare și lungimea reală a răului este un număr foarte apropiat de valoare 3,14.
Pi – rațional și transcedent
Numărul pi este un număr irațional pentru că valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracție, cu numărătorul și numitorul numere întregi.
Dar numărul pi este și un număr transcendent, ceea ce înseamnă că nu poate fi rezultatul unor ecuații algebrice cu coeficienți numere întregi.
Numărul fără sfărșit
Ca un număr irațional și transcendent, numărul pi va continua la nesfârșit, fără să respecte un anumit model matematic. Dacă în 1873, William Shanks cunoștea primele 527 de cifre corecte ale constantei, în 2004, japonezul Yasumasa Kanada, ajutat de un supercomputer a reușit să afle 1.241 miliarde de cifre, fără să găsească și o anumită ordine matematică. Pe de altă parte Chao Lu, student din China, este cel care a memorat, fără eroare, nu mai puțin de 67.890 cifre ale constantei Pi, recordul său fiind recunoscut de Guinness World Records.
Telefonul Pi
Cum ar fi dacă la un singur apel cineva v-ar recita nesfârșitul număr pi? Proiectul pi Phone, care permite acest lucru, a fost creat de Christopher Poole și funcționează fără probleme, momentan doar în SUA.
Constanta Pi – o sursă de inspirație
În mitologia greacă, Euterpe a fost considerată muza poeziei lirice și muzicii, dar în zilele noastre constanta pi este sursă de inspirație pentru muzicienii care iubesc matematica. Michael John Blake, a creat o reprezentare muzicală pentru 31 din zecimalele numărului pi cu la 157 de bătăi pe minut (care poate fi interpretat ca 314:2).
Care este cel mai potrivit moment pentru a ne aduce aminte de Pi? Evident, astăzi 14 martie 2015, ora 9:26:53, adică 3, 141592653 sau primele zece cifre ale constantei.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/stiati-ca-indonezia-este-cel-mai-mare-grup-de-insule-din-lume/