Știați de „râpa cu lăstuni”?

0
304

Râpa cu lăstuni din Valea Divici se află în județul Caraș-Severin și este parte componentă a Parcului Natural Porțile de Fier. Este un areal protejat prin lege, habitatul unora dintre cele mai simpatice viețuitoare.

lastuniRâpa cu lăstuni este situată pe o suprafață de 5 ha, în satul Divici și este o rezervație naturală de tip mixt, existând aici specii rare de faună și floră. Aceasta este reprezentată de o zonă cu pajiști, acoperită cu vegetație și din abrupturi formate din depozite de loess.

Datorită mediului favorabil, aici găsim un lăstun de mal, o specie rară. Alături de lăstuni mai găsim și alte specii de păsări precum: lăstunul de stâncă, rândunica roşcată, potârnichea de stâncă, lăstunul mare şi presura bărboasă.

Flora rezervaţiei este compusă din specii de bujor bănăţean, stânjenel,  săbiuţă, brânduşă galbenă, brânduşă de toamnă.

Spre Râpa cu lăstuni se poate ajunge pe traseul: DN57 – Moldova Nouă – Măceşti – Pojejena cu intrare pe DN57A şi continuarea drumului pe direcţia Belobreşca – Divici (pe partea dreaptă a drumului se află rezervaţia).

Se mai înscriu și alte arii protejate alături de Râpa cu lăstuni din Valea Divici, în structura Parcului Natural Porțile de Fier: Dealul Vărănic, Cracul Găioara, Valea Oglănicului, Cracul Crucii,  Faţa Virului , Gura Văii – Vârciorova, Dealul Duhovnei, Locul fosilifer Bahna, Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Locul fosilifer Sviniţa , Zona umedă Ostrov – Moldova Veche, Peştera cu apă din Valea Polevii, Valea Mare, Divici – Pojejena, Zona umedă Insula Calinovăţ, Baziaş, Balta Nera – Dunăre.

Parcul Natural Porțile de Fier este situat pe teritoriile administrative a două județe, Mehedinți și Caraș-Severin, limita fiind pe malul românesc al Dunării. La vest se învecinează cu Socol, la est cu localitatea Drobeta Turnu-Severin, la nord limita se conturează de la confluența Nerei cu Dunărea,Vârfurile Tâlva Blidarului, Svinecea Mică şi Mare, urmăreşte interfluviul Dunării format de afluenţii acesteia.

Acesta este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, compus în principal din munți. În componenta sa intră și prelungirile sudice ale Munților Banatului (Munții Locvei și Munții Almăjului), Munții Mehedinți și o parte din Podișul Mehedinți. Are o suprafață de aproximati 115.665,8 ha și cuprinde un număr important de obiective turistice, arheologice și istorice.

worldwideromania.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here