Știe cineva unde-i Călinul? (I)

0
99

ViburnumSe numește Viburnum opulus. Călinul este un arbust cu frunze căzătoare și fructe mici portocalii spre roșu, este din familia Adoxaceae, originar din Lumea Veche, a cărei răspândire se întinde pe tot continentul european, pe țărmurile nordice ale Africii și, departe spre est, în inima continentului asiatic.

Călinul este una dintre cele mai vechi plante cunoscute și celebrate în estul Europei, devenind de-a lungul mileniilor un reper cultural în special pentru populațiile slavice, care au migrat și au locuit de-a lungul multor secole pe teritorii vaste, inclusiv în spațiul carpato-danubiano-pontic. Poate că la noi această plantă este aproape uitată de cultura urbană contemporană, însă el rămâne un simbol important în alte părți, ca de exemplu Ucraina unde călinul este simbol național și motiv popular în artă folclorică a locului, de la cântece, la ștergare și semne cusute pe obiecte de vestimentație tradițională. În mitologia slavă, калина (cuvânt care înseamnă, la fel ca și în limba română, mai mult decât numele plantei – alintat, dezmierdător, tandru) reprezenta virginitatea fetelor tinere.

Denumirea în limba română are originea slavă și se regăsește în formă fonetică identică în limbile slave și alte limbi europene.

Cum îl recunoaștem?

Călinul crește până la 4-5 m în înălțime, uneori sub formă de tufă, alteori sub formă de pomișor. Are frunze caracteristice, trilobate, cam la fel de lungi pe cât de late, între 5 și 10 cm fiecare. Frunzele au marginile zimțate și un aspect puternic nervurizat. Planta înflorește la începutul verii și produce flori albe, hermafrodite, cu aspect de umbrele, formă botanică cunoscută sub numele de corimb. Fiecare corimb are cam 10 cm în diametru și cuprinde un număr mare de floricele. La sfârșitul verii, prin august, florile lasă locul unor drupe mici, roșii, lucioase și translucente, numite căline, nu mai mari de 1 cm, adunate în ciorchini și care conțin câte o singură sămânță.

Crește în aceleași areale ca socul, de aceea în unele părți din Europa îi se mai spune și red elder sau rose elder – soc roșu.

Aceste specii sunt două specii înrudite, aproape identice morfologic, tratate de mulți botaniști că varietăți ale lui Viburnum opulus, sunt V.edule sau V.trilobum, plante originare de pe continentul nord american și cunoscute aici sub numele de Highbush Cranberry (sau merișor-cu-tufă-înaltă, deși numele este impropriu aceste plante nefiind înrudite cu merișorul, chiar dacă fructele lor se aseamănă oarecum). În paralel, călinele europene au fost redenumite European Cranberrybush, ce se traduce prin merișor-european.

Sursa: ierburiuitate.wordpress

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here