Stil de viață sănătos: mierea de albine

0
1443

miereDespre miere se tot vorbeşte, de la nutriţionişti până la oameni simpli, acest aliment crează încă polemici când ne referim la cât de sănătoasă este. Miere este privită ca un produs natural  în timp de zahăr este un produs procesat.

Nutriţionistul Keith Kantor explică motivele pentru care să alegem mierea în detrimentul zahărului. Organismul uman transformă alimentele pe care le consumăm în glucoză, pe care o foloseşte ca sursă de energie. Cu cât produsele alimentare sunt mai procesate, un exemplu fiind zahărul rafinat, cu atât îi va fi organismului mai greu să le transforme. Ce rămâne în urma acestui proces este depozitat de organism sub formă de grăsime. Atât zahărul, cât şi mierea conţin glucoză și fructoză. Diferenţa dintre cele este că în timp ce în zahăr cele două sunt legate, în miere se găsesc individual. Fructoza este mai dulce decât glucoză, dar nu se poate converti în energie la fel de eficient ca și glucoza. De aceea, alimentele procesate care conțin cantități mari de fructoză vor fi convertite în grăsime mult mai ușor decât mierea.

Dacă ne referim strict la conţinutul caloric, o linguriţă de zahăr are aproximativ 16 calorii, în timp ce o linguriţă de miere aproximativ 22 de calorii. Dar mierea conţine, în cantităţi mici şi o serie de minerale şi antioxidanţi, recunoscuţi pentru beneficiile asupra sănătăţii.

Un studiu randomizat la care au participat 48 de diabetici şi care a durat 8 săptămâni a arătat că la subiecţii care au consumat miere s. a înregistrat o scădere a greutăţii corporale şi a nivelul de trigliceride în timp ce nivelul HDL (colesterol bun) a crescut. Totodată s-a observat o creştere a indicelui HbA1c, ceea ce nu este un aspect pozitiv.

Un alt studiu la care au participat subiecţi sănătoşi, diabetici şi subiecţi cu hiperlipidemie a arătat că la subiecţii care au consumat miere s-a constatat o reducere a nivelului de proteină C-reactivă, de LDL şi de trigliceride din sânge și a crescut HDL. Studiul a demonstrat şi faptul că mierea a crescut valorile glicemiei  dar nu la fel de mult ca zahărul.

Nectarul zeilor, așa cum este supranumită mierea, are efecte terapeutice cunoscute încă din antichitate: proprietăţile antibacteriene și antiinflamatorii o fac un remediu eficient pentru răni, arsuri și ulcere. Anumite tipuri de miere sunt cunoscute, de asemenea pentru că au efecte antivirale şi antimicrobiene, fiind remedii pentru atenuarea gâtul inflamat şi tusei.

Numeroase studii au demonstrat efectele pozitive ale consumului de miere în raport cu zahărul. Cu toate că mierea nu este dăunătoare, trebuie utilizată cu moderaţie pentru că aduce în dietă un aport substanţial zaharuri și calorii.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here