Stilul de viață spiritual și sănătos

0
141

image 5Un principu fundamental al stilului de viață sănătos este armonizarea vieții interioare cu viața exterioară; o toleranță iubitoare către semeni, o armonie cu comunitatea, o tratare spirituală și psihologică a sentimentelor malefice de ură, invidie, trufie, legare absolută de valorile materiale, indiferența față de suferința semenilor, etc.

Stilul corect de viață presupune o abordare euharistică a universului material și biologic, a făpturii care ”suspină” până la venirea Domnului. Omul cu un stil de viață corect știe să-și dozeze efortul fizic și intelectual, are ”senzori” curați și corecți, care stabilesc relația cu universul material și biologic organismul lui recunoaște și acceptă ceea ce este natural și benefic și respinge otrăvurile de orice fel, doarme și muncește exact cât este nevoie. Organismul unui om care duce un stil de viață corect, este un organism care funcționează homeostazic, adică un organism care se reglează din mers, în liniște.

Orele și zilele de muncă intense trebuie sa alterneze cu ore și zile de odihnă. Munca de noapte uzează degrabă organismul (crește în special riscul accidentelor coronariene).

Postul alimetar și religios are efect profilactic și curativ.

Deși nu există un instrument comun care să le cuantifice, totuși sfinții părinți spun că ”rugăciunea trebuie să fie mai mare decât postul”, căci oamenii care postesc mult fără să se roage ”își fac un rău în trupul lor”.

Oamenii duhovnicești au fost inspirați să mănânce mâncăruri simple cu tratamente termice ușoare.

Deasemeni, principiul alimentului integral  este un principiu fundamental. Oamenii din cele mai vechi timpuri au mâncat doar alimente integrale, nu ”parțiale”. Făina integrală conține în mod echilibrat toate principiile nutritive; sarea integrală este mult mai bogată în magneziu și alte săruri minerale decât sarea extrafină; laptele integral nu trebuie supus extracției.

Aerul și plimbările în aer curat, în special în pădurile de conifere sunt o sursă de revigorare a organismului. Aici aerul este mai pur decât într-o sală de operație datorită cantității enorme de uleiuri esențiale emanate în aer (precum și a ionilor negativi benefici organismului).

Somnul, un alt factor de menținere a unei bune stări de sănătate, este cel mai eficient înainte de miezul nopții. Cel puțin 7 ore de somn sunt necesare.

Apa, de o importanță fundamentală în organism, trebuie consumată din surse cât mai naturale posibil.

Apa de rețea sau apa îmbuteliată este de calitate îndoielnică. Se recomandă, desigur, apa pură de izvor.

A da un sens vieții este marea descoperire a fiecărui creștin, adică a descoperi versetul care zice: ”Alerg la țintă, la răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Iisus Hristos”.

Rugăciunea ne ține sănătoși, ne aduce liniște, ne apără de primejdii, ne face tari în suferințe, ușurează vindecarea.

Timpul și spațiul parcurs între două liturghii, duminică de duminică, sunt sfinte și sfințitoate, îți conferă o nădejde benefică pentru viitorul fiecărei clipe și fiecărei zile, te ajută să nu greșești, îți conferă siguranță, ocrotire, spor … ”Sfintele Liturghii țin lumea”.

”Vindecarea”, Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here