Știrile tv sau online-cum să le citim corect

0
115
TVŞtirile de la TV sau cele postate pe Internet au devenit o parte a realităţii cotidiene. Aşa că, înainte de a accepta drept adevăr orice text sau reportaj, ar fi util să avem minima pregătire şi înţelegere corectă a modului în care funcţionează jurnalismul.

Mai jos, propun un text care ar putea fi util în  acest sens: instrucţiune elaborată de jurnalista rusă Galina Timocenko, fost redactor-şef al portalului Lenta.ru, publicată în revista Afişa:

Nu credeţi în titluri. De regulă, acestea sunt scrise doar pentru atragerea atenţiei şi nu conţin neapărat mesajul ştirii. Deseori, titlul nici nu corespunde conţinutului…

Comparaţi verbele din titlu şi primul paragraf. Anume acolo apare cea mai importantă informaţie.

Dacă în titlu se spune că „vor fi interzise filmele străine”, atunci există o mare probabilitate ca în primul paragraf să aflaţi că este vorba doar de un oarecare funcţionar care a venit cu o idee năstruşnică.

Dacă titlul şi conţinutul ştirii nu coincid, priviţi paragraful trei sau patru. Anume acolo veţi găsi „eroul principal” (anume pentru el a şi fost scrisă ştirea sau chiar el este „comandatarul”). E foarte probabil ca aici el să fie citat direct.

 – Atenţie la sursă. Daca în ştire nu există nicio trimitere, e un motiv de a avea îndoieli cu privire la autenticitatea informaţiei. Dacă publicaţia face referinţă la o informaţie din alt ziar sau portal, nu leneviţi, verificaţi sursa originală.

– Dacă ziarul comunică despre un eveniment, dar toţi participanţii la acest eveniment nu-l comentează sau îl neagă,  atunci e un motiv în plus să suspectaţi publicaţia de dezinformare, lansare unor zvonuri cu un anumit scop,.

– Ştirea reprezintă un eveniment care a avut loc. Dacă un articol începe cu o declaraţie cu privire la inevitabilitatea unui eveniment în viitor (catastrofa ecologică, epidemie etc), atunci această ştire nu este decât o sperietoare.

– Despre experţi, înainte de a lua în consideraţie opinia lor, ar fi bine să daţi în căutare numele acestora, pentru a verifica competenţa în problema descrisă în ştire.

– Ştirea conţine întotdeauna amănunte. Ele sunt puţine sau multe: locul, data în care a avut loc evenimentul participanţii, contextul. Însă ştirea nu trebuie să conţină emoţii. Epitetele sunt un semn de alarmă pentru cititor şi arată lipsa datelor factuale

Lumea, An XX , nr. 11 (260) 2014

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/video-killed-the-radio-star/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here