Străbunica avea dreptate! (II)

0
135

bunica 1Continuăm lista cu remedii naturiste. Sfaturile bunicilor, străbunicilor rămân în actualitate.

Amigdalita cu temperatură

Compresă rece cu lămâie

Ajută în amigdalitele cu temperatură, în special la copii.

Mod de utilizare: Se amestecă o lingură de zeamă de lămâie într-un sfert de litru de apă. Se înmoaie un şervet, se presează uşor pentru a îndepărta surplusul de lichid şi se aşează în jurul gâtului. Se lasă să acţioneze cam o oră. După aceea, zona gâtului se va ţine la căldură.

Riscuri şi efecte secundare: Dacă pielea se irită şi apar mâncărimi, scoateţi imediat compresa.

Dureri în gât

Cataplasmă cu cartofi

Cataplasmele cu cartofi dezinflamează şi calmează durerile.

Mod de utilizare: 500 grame de cartofi se fierb bine în coajă, după care se pun într-un şervet sau un săculeţ de în şi se zdrobesc. Pentru a evita arsurile, se înfăşoară mai întâi gâtul într-un prosop, iar cartofii se aşează deasupra. Se lasă să acţioneze până când cartofii s-au răcit.

Infecţii urinare

Suc de merişor

Dintr-un studiu realizat la Universitatea Oulu din Finlanda, reiese că sucul de merişor, băut cu regularitate, reduce cu 50% frecvenţa infecţiilor urinare la femei. Se presupune că ar scădea capacitatea bacteriilor de a se fixa în peretele vezicii urinare.

 Mod de utilizare: Se ia câte o lingură de suc de merişor, de trei ori pe zi.

Tuse, afecţiuni ale căilor respiratorii

Inhalaţii

Inhalaţiile cu aburi fierbinţi au mai multe efecte benefice. În funcţie de ceea ce punem în apă, ele au acţiune sudorifică (muşeţel), antiinflamatoare (muşeţel, salvie), expectorantă (cimbru, mirt), bactericidă (cimbru, salvie, muşeţel) sau antispastică la nivelul bronhiilor (cimbru).

Mod de utilizare: Se pune într-un castron un pumn de plante uscate, la alegere – flori de muşeţel, cimbru, salvie sau mirt -, şi se toarnă deasupra apă clocotită, după care se lasă câteva minute să infuzeze. Apoi se acoperă capul şi castronul cu un prosop mare şi se inspiră aburii.

Riscuri şi efecte secundare: Atenţie la posibilele alergii la plantele medicinale amintite. Nu se recomandă în timpul gravidităţii şi în perioada de alăptare, deoarece substanţele conţinute în aceste plante trec în sânge, respectiv în laptele mamei, şi de acolo pot pătrunde în organismul copilului, declanşând eventuale reacţii alergice, perturbări ale ritmului cardiac şi ale respiraţiei. Sunt contraindicate pentru copiii mai mici de trei ani.

Citește și: Străbunica avea dreptate! (I)

Sursa: Formula As

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here