Stradivarius şi Guarneri, viorile de patrimoniu ale României

0
814

stradivariusPatrimoniul cultural al Romaniei detine doua dintre cele mai valoroase viori ale omenirii: Stradivarius si Guarneri.

Cele mai renumite case de licitatii si cei mai apreciati colectionari din lume ar fi dispusi sa ofere bani grei pentru pretioasele obiecte. Conform cataloagelor internationale, in lume exista mai putin de 400 de viori Stradivarius si aproape 200 facute de Giusseppe Guarneri. Insa nu raritatea le face atat de pretioase.

Timp de sute de ani, cercetatatori din toata lumea au incercat sa dezlege misterul perfectiunii sunetului acestor viori. Nimeni nu a reusit. Antonio Stradivarius si Giuseppe Guarneri, doi lutieri din Cremona care au trait la sfarsitul secolului al XVI-lea au reusit sa creeze ceva ce nimeni pana la ei si nici dupa ei nu a mai reusit: instumente dumnezeiesti.

“Este intrebarea pe care o primesc de la toti: de ce ei? Si de ce nu se mai poate acum. Pot sa va spun ca dintr-un accident, din pacate cu o vioara Stradivarius cercetatorii japonezi candva au vrut sa reconstituie lacul cu instrumentele de acum. Nu au putut fiindca aceste compoenente ale lacului nu mai sunt, nu se mai gasec acum in aceeasi echilibru. Vezi poluarea, schimbarea climatica”, sustine Cezar Marin, expert valuator al Ministerului Culturii.

Unii spun ca ar fi lemnul, altii pun totul pe seama lacului special, altii dau vina pe clima sau pur si simplu pe geniul artistilor. Stradivarius era un lutier bogat, care lucra la comanda celor mai in voga artisti ai acelor vremuri.

A muncit neobosit pana aproape de 90 de ani. Spre deosebire de Guarneri care a fost un lutier sarac, care a murit la mai putin de 40 de ani. Dar, oricat de putin ar fi creat, a ramas de neegalat pana acum.

Cules de Alina Magdici

Sursa: ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here