Ce se află sub calota glaciară a Antarcticii

0
832

calota glaciară a AntarcticiiDespre Antartica primii exploratori ai lumii credeau că este un continent însorit și primitor și s-ar fi lăsat cel mai probabil foarte greu convinși că în fapt este cel mai friguros și secetos loc de pe glob. În ciuda întinderii de apă, în Antarctica sunt precipitații cam la două milioane de ani. 

Deși oamenii nu populează acest continent, singurii care pot fi găsiți pe aceste meleaguri vitrege sunt cercetătorii care au misiuni științifice cu durată precisă. Ceea ce se ascunde sub calota glaciară a reprezentat mereu o mare curiozitate.

BEDMAP2 este o hartă digitală care e o reprezentare fidelă a ceea ce se află sub calota glaciară a Antarcticii. Ea a fos realizată de British Antarctic Survey (BAS).

 A fost creată din 27 milioane de informații punctuale adunate, de-a lungul anilor. Aceasta s-a facut cu ajutorul sateliților, radarelor, instrumentelor electromagnetice în urma unei cooperări la nivel internațional, precum NASA, Divizia antarctică australiană sau Centrul de Cercetare al Ecosistemului și Climatului antarctic din Australia (ACE CRC), potrivit Agerpres.

Cu ajutorul acestor informații au fost editate mai multe modele digitale topografice asupra reliefului acestui continent, dar și a oceanului din jurul său.

1350046747_054724c5517e3ee

Această hartă digitală geofizică și glaciologică prezintă informații despre solul stâncos aflat sub tonele de gheață. Munți înalți, cu vârfuri de 3.000 de metri; văi adânci, cu mult sub nivelul mării, aflați sub peste 1.000 de metri de gheață. Au fost dezvăluiți cu ajutorul acestei hărți digitale. Cu toate acestea există zone despre care nu s-au putut aduna informații.

Oamenii de știință au raportat deja schimbări importante observate la limitele continentului.

Acestea arată creșteri ale nivelului oceanului, în urma deplasărilor spre apă a unor cantități imense de gheață.

”Informațiile adunate în BEDMAP2 îi vor ajuta pe cercetători să facă o serie de previziuni asupra mișcării calotei de gheață a continentului”, a precizat Hamish Pritchard de la British Antarctic Survey (BAS).

1350046736_d984cd1c6e66408

BEDMAP2 a fost prezentată pentru prima dată în decembrie 2011. 

A aparut în cadrul Congresului de toamnă al Uniunii de Geofizică din SUA. Aceasta cea mai mare adunare anuală a oamenilor de știință din lume.

Harta digitală este a doua din generația BEDMAP. Cercetătorii au constat în unanimitate că versiunea este cu mult îmbunătățită față de prima ediție realizată în 2001.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here