Sucuri din fructe și legume, nefierte (II)

0
373
suc
Umare de AICI
Suc de păstârnac

Acest suc are un conţinut scăzut în calciu şi sodiu, dar este bogat în potasiu, fosfor, siliciu şi clor. Se situează în rândul sucurilor curative. Este de mare utilitate în corectarea fragilităţii unghiilor, sistemului bronhopulmonar şi tulburărilor sistemului nervos. Se va folosi păstârnacul cultivat în terenuri îngrăşate biologic, cel cultivat în terenuri sărace sau sălbatice conţinând substanţe nocive.

Suc de hrean

Sucul de hrean este unul din cele mai puternice sucuri şi de aceea nu se recomandă folosit ca atare. Este mai indicat să se folosească hreanul ras, câte ½ linguriţă, în adaus cu puţină zeamă de lămâie sau suc de cătină, între mese, de două ori pe zi. Ajuta foarte mult la dizolvarea mucozităţilor din cavităţile nazale. Folosit sub formă de pastă, nu atacă rinichii, vezica urinară sau mucoasa tubului digestiv, cu condiţia să nu i se adauge oţet, care de altfel îi distruge şi valoarea nutritivă. Hreanul este un bun diuretic. Trebuie folosit numai proaspăt ras. Dacă din diverse motive trebuie să se radă o cantitate mai mare, atunci se va pune într-un borcan, bine presat, şi se va ţine la rece. Hreanul se va consuma numai la temperatura camerei. Tratamentul se va urma mai multe săptămâni în şir.

Suc de lăptucă

Lăptuca are multe calităţi pentru organismul uman prin conţinutul bogat în fier şi magneziu. Datorită fierului, lăptuca ajută la asimilarea lui de către ficat şi splină, iar acestea, la rândul lor, îl introduc în compoziţia sângelui. Magneziul ajută mult la vitalizarea ţesutului muscular, sistemului nervos şi al creierului. Ajută de asemenea fluidităţii sanguine şi altor funcţii fără de care metabolismul nu ar fi normal. Dacă la sucul de lăptucă se mai  adaugă şi suc de morcov sau spanac, acesta va deveni pentru organismul uman o sursa de hrană, de corectare a carenţei diverselor vitamine şi substanţe utile.

Combinat cu suc de morcov şi lucernă, ajuta la menţinerea acuităţii vizuale. Se utilizează de asemenea în tulburările sistemului respirator, tulburări psihice şi este un bun diuretic. Se recomandă ca la prepararea sucului de lăptucă să se folosească frunze proaspăt recoltate, mai intense la culoare, bogate în clorofilă. Acest suc, combinat cu cel de morcov se poate da sugarilor.

Suc de coacăze negre

Coacăzele negre sunt foarte bogate în vitamina C. Bine coapte, se strivesc, se scurg în tifon şi sucul se prepară ca la reţetele anterioare. Se folosesc la diverse preparate ale bucătăriei fără foc.

Suc de cătină albă

Cătina, supranumită „gerovitalul natural” este un fruct de culoare portocalie când este bine copt. Perioada optimă de recoltare este între 20 august şi 20 septembrie. Sucul obţinut prin strivirea boabelor se pune în sticle de culoare închisă, deasupra se toarnă alcool de un deget, se închid ermetic şi se păstrează la rece, ferite de lumină. Se foloseşte în bucătăria fără foc, atât la prepararea unor mâncăruri, ciorbe, salate, sosuri, îngheţate, cât şi ca adaos la sucuri în tratamentul diferitelor maladii. Sucul de cătină este bogat în vitamine, enzime, substanţe minerale. Nu este indicat să se consume după ora 14:00 produse pe bază de cătină, deoarece aceasta este şi un puternic excitant.

Suc de măceşe (I)

Din măceşe se poate obţine un suc procedându-se astfel: 100 g măceşe bine coapte se spală şi se zdrobesc într-un vas de lemn, cu un pisălog de lemn, pentru a nu distruge vitamina C. Se lasă la macerat la temperatura camerei timp de 12 ore, se strecoară prin pânză deasă, iar la sucul rezultat se  adaugă 140 g miere. Se completează până la 1 litru cu apă. Se păstrează la rece sau se consumă imediat. Sucul rezultat este un puternic vitaminizant.

Suc de măceşe (II)

Se recoltează măceşele bine coapte, se pun pe o coală de hârtie, la umbră, aşezate într-un singur strat şi se lasă să se înmoaie 14 zile. Se spală, se mărunţesc, se dau prin ciur emailat turnându-se din când în când câte puţină apă rece deasupra. Sucul rezultat se amestecă cu aspirina (3 tablete la 1 litru). Se toarnă în sticle, se pune deasupra puţin alcool, se închid sticlele ermetic şi se păstrează la rece. Se utilizează la prepararea diferitelor băuturi, creme, sosuri etc., preparate fără foc. Este un suc bogat în vitamine, enzime, substanţe minerale.

Suc de sparanghel

Sparanghelul proaspăt se dă la mixer. Sucul rezultat e bogat în alcaloidul sparanghină. În combinaţie cu suc de morcov, se foloseşte la tratarea tulburărilor de funcţionare a rinichilor precum şi în reglarea funcţionării glandelor, în combaterea diabetului, anemiei, nefritelor etc.

Suc de căline

Fructele de căline se recoltează după ce s-au copt bine, în a doua jumătate a lunii septembrie sau prima jumătate a lunii octombrie. Se dau la mixer iar sucul rezultat se amestecă cu 3 tablete de aspirină la 1 l. Se toarnă în sticle, se acoperă ermetic şi se păstrează la rece. Acest suc, pe lângă efectul de vitaminizare a organismului, se poate utiliza şi în calmarea durerilor hepatice, gastrice. Cozile şi sâmburii se pun la uscat, iar iarna se folosesc la ceaiuri împotriva colicilor.

Continuarea AICI

”Bucătăria fără foc”, Elena Niţă Ibrian

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here