Succesul în carieră începe cu ”mulțumesc!”

0
703

multumescUn simplu și veritabil mulțumesc, a depăşit de mult granițe bunelor maniere. Este o formă de recunoştinţă care ne încarcă cu emoții pozitive, benefice pentru suflet, corp și minte. Analizându-ne viața cu siguranță vom găsi lucruri bune pentru care să fim recunoscători, dar ne vom antrena și mintea să găsească mereu, alte și alte motive pentru a emite recunoştinţă.

Manifestarea recunoștinței înseamnă să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive din viața noastră, că apreciem ceea ce avem și nu plângem după ce am pierdut.

Lăsând la o parte aceste beneficii, a fi recunoscător și a spune mulțumesc, este o abilitate care ne asigură succesul în carieră.

Kim Monaghan, vorbește de patru caracteristici pe care trebuie să le aibă o mulțumire.

Ea trebuie să fie autentică. Este important să ne exprimăm recunoştinţa cu sinceritate, altfel calitatea mesajului se pierde. Mesajele de mulțumire false sau spuse de complezență sunt uşor de identificat de receptor. Exprimarea recunoştinţei îmbunătățește relațiile dintre colegi, la locul de muncă. Potrivit expertei Luann Alemao, oamenii care își manifestă conștient recunoştinţa sunt mai optimiști și mai fericiți iar asta îi face angajați mai productivi. Ea ne sfătuiește să fim atenți și la limbajul corpului, un zâmbet, o strângere de mână sau o îmbrățișare potențează efectul pe care îl are manifestarea recunoştinţei. De asemenea, atunci când vorbim la telefon este bine să zâmbim, căci potrivit studiilor, zâmbetul se simte în voce.

Exprimarea gândurilor de mulțumite trebuie să devină un obicei în viața noastră, deci și la locul de muncă. Avem la îndemână o mulțime de posibilități prin care putem să transformăm atmosfera de lucru și să ne facem ziua mai frumoasă. Putem începe să răspândim gesturi mici și simple, de exemplu putem să ținem ușa pentru un coleg în loc să ne înghesuim sau să ne oferim să îl ajutăm într-o anumită problemă. Astfel demonstrăm că ne pasă și suntem atenţi la necesitățile celor din jur. De asemenea este bine să respectăm și să lăudăm reușita unui coleg. Oamenii au nevoie să le fie recunoscută contribuția lor în realizarea unor proiecte. Prin aceste acțiuni consolidăm relațiile la locul de muncă ceea ce conduce la crearea unui mediu organizațional pozitiv și eficient.

Specialiștii recomandă să personalizăm mesajele de mulțumire. Oamenii au nevoie să se simtă conectați iar trasarea unor caracteristici individuale semnifică emoție și apropiere. Putem face asta printr-un scurt mesaj de mulțumire scris de mână în locul unui e-mail, sau putem da direct un telefon. Asta demonstrează că suntem interesați și nu că este doar o formulă stereotipă de relaționare.

Exprimarea gândurilor de mulțumire trebuie să înceapă, într-o organizație, de la pozițiile fruntașe în jos. În acest mod, se demonstrează că la nivel organizațional există o preocupare față de sentimentele angajaților ceea ce le  va da acestora un impuls pentru a fi mai productivi.

Luann Alemao explică de ce este important să ne îndreptăm atenția spre cariere unde oameni sunt pe puși primul loc, în detrimentul lucrurilor. Este în beneficiul tuturor să lucreze într-o echipă în care oamenii au înțeles ce semnificații au prețuirea și recunoştinţa la locul de muncă. Acești oameni sunt o provocare, în sensul bun al cuvântului. Creșterea încrederii în locul de muncă este un primul pas în avansarea în carieră.

A spune mulțumesc definește ceea ce suntem și ne dă posibilitatea de a construi relații armonioase cu cei din jur, iar asta înseamnă o viață frumoasă și implinită și success pe toate planurile.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here