Știați că… Sudanul este cea mai mare ţară din Africa?

0
40

Sudan.
Sudanul este cea mai mare ţară din Africa. Se situează în partea de nord-est a continentului şi se învecinează cu alte nouă state africane.

Suprafaţă: 2.505.813 km2

Populaţie: 32.594.128 loc.

Capitala: Khartoum;

Limba: arabă

Moneda: dinar

Mormântul unui conducător religios, denumit Mahdi, se situează în cel mai mare oraş al Sudanului, Omdurman.

Mahdi a condus la victorie musulmanii sudanezi, împotriva britanicilor, în perioada 1881-1885.

Majoritatea populaţiei Sudanului trăieşte pe lângă Nilul Alb şi Nilul Albastru, care se întâlnesc în capitala Khartoum, continuându-şi cursul spre Egipt. Nordul Sudanului este deşert, înlocuit cu câmpii ierboase în partea centrală. în sud, unde precipitaţiile sunt mai dese, se întind pădurile şi mlaştina Sudd, de mărimea Angliei. în zona sudică trăiesc girafe, lei, leoparzi şi elefanţi, iar de-a lungul Nilului, hipopotami şi crocodili. Climatul este cald, în partea nordică temperatura ajungând vara până la 46°.

Un pământ divizat

Nordul Sudanului a fost patria arabilor, care sunt de religie musulmană şi reprezintă 50% din populaţie. Popoarele din sud aparţin numeroaselor grupuri etnice de negri africani, creştini sau adepţi ai religiilor tradiţionale africane. Se vorbesc peste 100 de limbi africane diferite.

Agricultură şi industrie

Principalul produs de export este bumbacul, iar grâul şi meiul sunt cele mai importante cereale. în minerit se exploatează crom, gips şi aur. Sudan este cel mai mare producător de gumă arabică, folosită la producerea cernelei şi în medicină. În anii 1950-1960 a izbucnit războiul civil între zonele din nord şi sud, iar luptele s-au repetat până în 1983. Războiul şi seceta au creat o problemă majoră, cea a refugiaţilor, împiedicând dezvoltarea câmpurilor petroliere descoperite în sudul ţării. Dezvoltarea sistemelor de irigaţie ar putea îmbunătăţi producţia agricolă şi ocuparea forţei de muncă, însă obţinerea fondurilor pentru echipamente, combustibil şi îngrăşăminte rămâne o problemă majoră. Mulţi sudanezi calificaţi lucrează în străinătate.

Pământ strămoşesc

Prima dată, oamenii s-au stabilit în Sudan acum cca 9000 de ani, iar preocupările agricole au început de 6000 de ani. Misionarii au adus aici creştinismul din 500, însă mai târziu, regiunea a fost cucerită de musulmani. Din 1898, Marea Britanie şi Egiptul au ţinut Sudanul sub control, până în 1956, când şi-a cucerit independenţa. De atunci a fost condus de armată.

* Majoritatea oamenilor din Sudan . inclusiv cei dinka, încă trăiesc din agricultură şi
creşterea animalelor. Dinka reprezintă cel mai mare grup de negri africani din ţară.

 

Enciclopedia copiilor

 

Articole asemănătoare găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here