Suferi de rozacee? Iată ce trebuie să faci

0
655

royaceePăreţi a vă îmbujora, chiar atunci când nu este cazul. Chiar mai rău decât atât, păreţi un adolescent cu un caz grav de acnee. Staţi liniştit Dacă prinţesa Diana a putut să se descurce cu această problemă – probabil nici nu ştiaţi că o avea – atunci şi dumneavoastră puteţi. Încercaţi aceste abordări pentru a preveni episoadele moderate. Dacă situaţia dumneavoastră se înrăutăţeşte, discutaţi cu medicul pentru a vă recomanda un dermatolog caresă văajute să ţineţi roşeaţa sub control.

 Răcoriţi-vă pielea

-Atunci când faţa vi se încălzeşte şi se înroşeşte, primul instinct este cel potrivit – să vă răcoriţi. Cea mai uşoară modalitate de a face acest lucru este să înmuiaţi o bucată de material textil în apă foarte rece şi să o aplicaţi pe zonele roşii timp de aproximativ 10 minute. Temperatura scăzută determină constricţia vaselor de sânge.

-Muşeţelul aplicat pe piele are un efect antiinflamator. Nu folosiţi uleiul esenţial de muşeţel, care este foarte concentrat şi ar putea să provoace o reacţie nedorită a pielii; în schimb, folosiţi ceai de muşeţel. Puneţi trei pliculeţe de ceai de muşeţel în 600 ml apă fiartă timp de 10 minute. Strecuraţi lichidul şi răciţi-l în frigider. Atunci când faţa vi se înroşeşte, înmuiaţi o bucată de tifon în ceai şi aplicaţi compresa pe zona înroşită.

 Spălaţi folosind doar cel mai blând săpun

-Folosiţi doar săpun hidratant neparfumat sau o substanţă de curăţat pentru pielea sensibilă, ori de câte ori vă spălaţi pe faţă. Trebuie să evitaţi orice săpun aspru sau iritant. După ce v-aţi spălat, clătiţi-vă pielea cu puţină apă călâie, nu caldă.

-Evitaţi substanţele de curăţat exfoliante sau cele pentru acnee. Acestea conţin ingrediente cu acţiune puternică; tratamentele pentru acnee pot chiar să agraveze rozaceea.

-De asemenea, evitaţi produsele de curăţat care conţin acid salicilic, peroxid de benzoil sau alcool – acestea, la rândul lor, pot agrava rozaceea, la fel ca orice produs abraziv de curăţat pielea.

 Evitaţi înroşirea pielii

-Renunţaţi la mâncărurile picante, inclusiv sosurile, chilii şi jalapeno. După ce mâncaţi aceste alimente, faţa nu doar pare a vi se înroşi – chiar se întâmplă acest lucru. Arterelefine se dilată ca reacţie la alimentele picante.

Alcoolul dilată vasele de sânge. Aveţi grijă când beţi alcool; daca observaţi că după un pahar de gin tonic sau bere faţa vi se înroşeşte, la următoarea întâlnire socială alegeţi un pahar de suc sau apă minerală.

Ce este în neregulă

Câteodată, rozaceea nu arată mai rău decât o minoră înroşire a feţei. Dar problema se poate agrava treptat până când seamănă cu un caz grav de acnee. Dacă suferiţi de această afecţiune, micile vase de sânge de pe faţă se dilată şi se umplu cu sânge până când faţa se înroşeşte complet. Roşeaţa dispare după câteva ore, dar dacă problema nu este tratată, pielea poate căpăta un aspect denivelat, ca ars de soare; vasele de sânge pot deveni vizibile prin piele şi nasul poate deveni roşu şi se măreşte.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Mergeţi la doctor dacă observaţi că aveţi roşeaţă permanentă a pielii asociată cu rozaceea. Diagnosticul timpuriu şi tratamentul cu medicamente prescrise de medic (creme cu metronidazol şi antibiotice orale, cum ar fi oxitetraciclina) pot fi de ajutor pentru împiedicarea agravării problemei. Medicul vă poate trimite la un specialist dermatolog pentru ajutor adiţional în această problemă.

Staţi departe de saune şi căzile de baie. Căldura din acestea poate declanşa înroşirea feţei.

 Aveţi grijă la soare

-Evitaţi expunerea directă la soare pe cât posibil, în special la mijlocul zilei, când soarele arde cel mai tare. Lumina solară poate să provoace un episod de rozacee, pentru că ea încălzeşte pielea, dilatând vasele de sânge de la nivelul feţei.

Dacă trebuie să staţi totuşi afară în soare, purtaţi o pălărie cu boruri largi care oferă umbră pentru urechi şi obraji, ca şi pentru nas. Cozorocul unei şepci nu este de ajuns.

Folosiţi cremă de plajă, tot timpul. Pentru orice suferind de rozacee, cele mai bune creme sunt cele care conţin dioxid de titan sau oxid de zinc. Multe persoane afectate de rozacee descoperă că alte tipuri de creme le irită pielea, dar acestea nu măresc temperatura de la nivelul pielii; ele acţionează prin reflectarea (şi nu absorbţia) razelor solare. Puteţi apela la unul dintre următoarele produse: Clinique City Block Sheer, Ambre Solaire Total Screen Intolerant Skin Lotion, Delph Lotion, E45 Sunblock Lotion, RoC Total Sunblock, Spectra-Ban Ultra Lotion, Sunsene Ultra, Uvistat Cream şi Ultrablock Cream.

Nu vă enervaţi

-Atunci când se încing spiritele, la fel se întâmplă şi cu vasele de sânge, iar acest lucru poate duce la un episod de rozacee. Una dintre cele mai bune modalităţi de a vă menţine calmul este să număraţi până la 10. Inspiraţi adânc în timp ce faceţi asta. Expiraţi complet cât nu -măraţi încă o dată până la 10. După ce aţi făcut asta de câteva ori, veţi descoperi că puteaţi face faţă situaţiei cu mult mai mult calm.

Soluţii pentru bărbierit

-Bărbaţii cu rozacee trebuie să fie foarte atenţi să nu se irite pe faţa atunci când se bărbieresc. Folosiţi un aparat electric de bărbierit şi nu unul convenţional. Acest tip de bărbierit este mult mai puţin iritant.

-Dacă folosiţi aftershave, evitaţi produsele care conţin alcool, hamamelis sau mentol.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here