Suluri de papirus carbonizate la erupția Vezuviului vor putea fi citite din nou

0
95

papirusMai multe suluri de papirus, carbonizate la erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 î.e.n., ar putea să își dezvăluie secretele cu ajutorul unei tehnici imagistice nedestructive.

O echipă de cercetători din Italia și Franța a reușit să citească literele grecești de pe sulurile antice fragile descoperite acum peste 260 de ani într-o vilă romană din Herculanum, relatează AFP, citată de Agerpres.

În timp ce orașul Pompei a fost acoperit de cenușă, Herculanum a fost lovit de un val de aer fierbinte. Acesta a carbonizat materialele fragile ca lemnul, pielea și sulurile de papirus. Săpăturile arheologice comandate de Carol de Burbon în 1750 au dus la descoperirea unei adevărate biblioteci în “Vila papirusurilor”. Acolo unde circa 1.800 de suluri erau aranjate pe etajere.

“Arheologii au încercat la început să le desfacă mecanic, desfășurându-le foarte încet, cam un centimetru pe zi. Acest lucru a provocat însă distrugeri majore”, a declarat pentru AFP Vito Mocella. Vito Mocella este cercetător la Consiliul național pentru cercetare (CNR) din Italia. S-au descifrat totuși texte epicuriene.

“În anii ’70-’80 a fost dezvoltată o tehnică numită ‘Oslo’. Tehnica presupunea folosirea unui produs gelatinos pentru a desprinde diferite straturi”, a adăugat omul de știință. Metoda a fost testată la Paris pe două suluri păstrate la Institut de France, dar “nu a funcționat bine”. “Un rulou s-a împrăștiat în 1.800 de bucățele’, a completat el.

Cerneala are o densitate aproape identică cu cea a foilor de papirus arse, ceea ce o face greu de distins.

În cursul ultimelor decenii s-a recurs la diferite tehnici imagistice pentru citirea papirusurilor fără a le derula. Pana acum s-au înregistrat numai eșecuri.

În acest context, Vito Mocella și câțiva cercetători francezi au pus la punct o metodă nouă. Revista britanică Nature Communications va descrie, marti, metoda.

Folosirea clasică a razelor X nu poate fi utilizată deoarece cerneala folosită în Antichitate avea la bază carbon provenit din reziduuri de fum. Din acest motiv, cerneala are o densitate aproape identică cu cea a foilor de papirus arse, ceea ce o face greu de distins. Cercetătorii au recurs în acest context la o tehnică denumită XPCT. (X-ray phase-contrast tomography) Acesta permite o vizualizare mai bună a diferenței dintre cerneală și hârtie, folosind variațiile indicilor de refracție.

La sincrotronul european din Grenoble cercetătorii au examinat un fragment și un sul de papirus păstrate la Institut de France. Ei au reusit să descifreze câteva cuvinte de pe bucata de papirus, dar și câteva litere din interiorul sulului, fără să îl strice. “Am vrut să arătăm că tehnica este bună pentru a citi în interiorul papirusului fără să ne atingem de el”, au declarat cercetătorii.

 Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here