Sunt inevitabile, persistente, nedorite… dar sunt secreţiile propriului organism

0
127

Începând cu  saliva și continuând cu  transpiraţia nedorită, secrețiile nazale și alte  secreţii , toate acestea își au rostul lor în organism și pot avea beneficii nebănuite dacă nu ne gândim la primul impuls stârnit.

Să aflăm mai în detaliu câteva ciudăţenii despre acest subiect… delicat:

Lacrimile sunt cu adevărat vindecătoare

Lacrimile sunt cele care ne feresc de uscăciunea ochilor. Sunt o infuzie de apă şi minerale care protejează suprafaţa ochilor de infecţii. În plus, lacrimile apărute pe fond emoţional conţin hormoni pe bază de proteine şi substanţe chimce, care au un efect natural de vindecare. De aceea,  plânsul chiar ne face să ne simţim mai bine…

Saliva conţine milioane de anticorpi

Saliva este o secreţie pe care corpul nostru o proiduce constant şi fără oprire. Um om, într-o stare normală  de sănătate, poate produce până la 1,5 litri de salivă pe zi. Se pare că saliva este plină de apă, enzime şi anticorpi necesari pentru a menţine curată cavitatea orală, pentru a curăţa gura de microbi şi pentru a preveni apariţia cariilor dentare. Pe timpul nopţii, secreţia de salivă scade brusc, ceea ce justifică gustul rău pe care îl avem în gură la prima oră a dimineţii, când ne trezim.

Secreţiile nazale

Sunt o combinaţie de apă, proteine, carbohidraţi şi diverse celule şi au rolul de a proteja sistemul respirator. Totuşi, atunci când suntem răciţi sau suferim de o boală transmisibilă pe care aeriană, acest mucus poate deveni dintr-o dată inamicul numărul 1 al sănătăţii publice. Un strănut apărut ca urmare a unei alergii, sau a unui virus poate transmite microbi cu o viteză de până la 100 de kilometri la oră. Aşadar, folosiţi şervețelul de fiecare dată când strănutaţi şi acoperiţi-vă nasul pentru a împiedica răspândirea microbilor în aer.

Transpiraţia… științific vorbind nu are miros

Transpiraţia în sine este inodoră (nu are miros) aceasta fiind doar un amestec de apă şi câteva substanţe chimice. Ceea ce duce la apariţia mirosului neplăcut atunci când transpirăm este de fapt cantitatea de bacterii care se găsește pe suprafaţa pielii și, care se hrănesc cu acele elemente emanate.

Există doar 3 zone ferite de prezenţa glandelor sudoripare: buzele, mameloanele şi organele genitale externe. În rest, absolut orice parte a corpului este acoperită de milioane de glande sudoripare. Ce este nou în această ecuaţie e faptul că în copilărie aceste glande lipsesc cu desăvârşire, ele dezvoltându-se la maturitate. De asemenea, şi hormonii influenţează dezvoltarea acestor glande sudoripare, astfel că bărbaţii transpiră cu 40% mai mult decât femeile.

Vărsăturile – o plăcere neobişnuită

Deşi pe mulţi ne trece un fior numai când ne gândim că vedem sau auzim pe cineva că varsă ca urmare a consumului excesiv de alcool sau a ingestiei necontrolate de alimente, pe unii,  îi încântă. Fetişul poartă denumirea de emetofilie.

Urina, un lichid sănătos!

Cu siguranță că mulţi dintre voi au văzut acele emisiuni având ca temă supravieţuirea în condiţii extreme. Printre metodele de supravieţuire se numără şi băutul propriei urine, lucru care poate părea dezagreabil… dar care,  în situaţii extreme, vă poate salva viaţa. În unele părți ale lumii și, mai ales în India, băutul urinei este considerată o formă de terapie!

Nu mai folosiţi beţişoare! Ceara din urechi e un semn de curăţare a urechii

“Ceara” din urechi nu este de fapt ceară propriu-zisă. Este o secreţie formată din glandele sudoripare de la nivelul urechii, unele substanţe chimice şi celule moarte. Aceasta ia naştere în canalul auditiv extern şi, treptat, este împinsă către exteriorul urechii, ca într-un final să se usuce şi să poată fi uşor îndepărtată cu ajutorul apei şi al prosopului curat.

Obiceiul de a-ţi curăţa urechile zilnic cu beţişoare este unul extrem de periculos, ne avertizează specialiştii, care spun că nu ar trebui să introducem corpuri străine în ureche petnru că există riscuri serioase să rămânem fără auz, sau pur şi simplu pentru că în loc să scoatem secreţiile din urechi mai degrabă le împingen în interiorul urchii, favorizând apariţia dopurilor de ceară.

Puroiul ne protejează de infecţii

Pungile de puroi sunt formate de către sistemul imunitar, ca o modalitate de prevenire a infecţiilor. Lichidul este alcătuit din celule albe din sânge, celule moarte şi ţesuturi şi este vizibil în special pe tenul acneic. Iată deci un motiv în plus să nu îţi mai storci coşurile. Cu cât scapi de puroi, cu atât infecţia se răspândeşte iar problema va persista.

Flatulenţa, reacție chimică cu potenţial…inflamabil

Flatulența nu este deloc plăcută la auz sau miros, însă reprezintă o reacţie normală a corpului prin care sunt eliminate gazele intestinale. Acestea au în componenţă metan şi hidrogen, iar acumularea lor ne-ar face candidaţi perfecţi pentru a fi o bombă cu reacție!!!

Sura: csid.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here