Supercomputerul Watson, folosit în stabilirea de terapii personalizate anticancer

0
170

Watson14 institute oncologice din SUA şi Canada vor folosi supercomputerul Watson al companiei IBM pentru a decide terapii personalizate anticancer. Ele sunt bazate pe analiza datelor genetice ale tumorilor, se arată într-un anunţ oficial al companiei americane.

Potrivit Reuters, oncologia este prima specialitate medicală unde s-au înregistrat rezultate promiţătoare prin corelarea datelor ADN cu celelalte proceduri de tratament, iar acest lucru a dat naştere unei initiţiave anunţată în luna ianuarie de Barack Obama ce vizează adaptarea terapiilor anticancer la profilul genetic al persoanei.

În mod normal procedura prin care se stabilește medicația cea mai eficientă pentru fiecare bolnav poate dura mai mule săptămâni. Supercomputerul Watson, insa, poate face același lucru în doar câteva minute. Acesta folosește o bază de date în care sunt stocate mii de informaţii, de la ultimele descoperiri ştiinţifice din domeniu, la terapii care au dat rezultate.

Cel care a sugerat că un asemenea volum de date nu poate fi procesat decât de un computer precum Watson a fost Norman Sharpless, medic la Centrul Oncologic al Universităţii din Carolina de Nord.

Medicii oncologi vor introduce în baza de date amprenta genetică a tumorii pacientului. Aceasta indică ce gene au suferit mutaţii şi care este posibila cauză a caracterului malign al tumorii. Apoi, supercomputerul va determina ce a provocat apariţia tumorii și care este cel mai potrivit tratament.

IBM a pus la punct, timp de un an, un sistem special adaptat acestui scop. Există, insa, încă destule necunoscute. In anumite tipuri de cancer mutaţiile genetice nu sunt relevante în stabilirea tratamentului. Pana atunci, chimioterapia rămâne procedura standard.

Ana Grama
Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here