„Supervaca”, la fel de mare ca un elefant

0
125

Pare greu de crezut, dar până în 1627, când au dispărut, bourii au păscut relaxați timp de 250.000 de ani. Acum, oamenii de știință sunt pe punctul de a crea „supervaca”, la fel de mare ca un elefant, cândva cel mai mare mamifer terestru din Europa, relatează CNN.

 

În căutarea de erbivore pentru a menține suprafețele de teren cu risc de a deveni sterpe, geneticienii au început să împerecheze descendenții de bour cu rase de bovine similare, în 2008, și au constatat că ar putea „produce animale mult mai aproape de bour decât ne-am fi așteptat”, a declarat Ronald Goderie de la Tauros Project.

Experții au prognozat un substitut „aproape 100%” în șapte generații, în jur de 2025. Dar animale de a patra generație deja au fost introduse în Croația, Spania, Portugalia, Republica Cehă și România, cu rezultate „foarte promițătoare”, potrivit Fox News.

„Noi vedem un progres nu numai în aspect și comportament, ci şi în de-domesticirea animalelor”, spune Goderie, subliniind că o turmă a învățat să se apere de lupi. Speranța este că acestea vor deveni parte a ecosistemului pentru menținerea terenurilor pentru alte animale.

Această viziune nu este împărtășită de toată lumea. Unul din reprezentanții Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii atrage atenția că este neclar „dacă pădurile din zonele umede, cum sunt cele unde bourii obişnuiau să trăiască mai există, dacă ar avea un impact negativ asupra plantelor sau animalelor sălbatice, ori domestice, şi dacă ar putea pune în pericol oamenii”.

Ana Grama