Szobi Cseh, decorat post-mortem cu “Steaua României”

0
95

sobi-465x390Îndrăgitul actor şi cascador Cseh I. Szabolcs-Imre (Szobi Cseh) a fost decorat post-mortem a cu Ordinul Național “Steaua României”, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, în semn de înaltă apreciere pentru talentul și profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru și televiziune, pentru dăruirea și abnegația cu care a luptat pentru combaterea unor fenomene sociale negative prin metode noi bazate pe arta spectacolului și pe sport, președintele Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Național “Steaua României” — în grad de Cavaler maestrului Cseh I. Szabolcs-Imre (Szobi Cseh).

La 5 mai 2010, ministrul Culturii și Patrimoniului Național l-a decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Szobi Cseh a murit vineri, la Institutul Clinic Fundeni, după o grea suferință, în urma complicațiilor renale hepatice, cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat.

Scurtă biografie

Szobi Cseh s-a născut în data de 11 decembrie 1942, în Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. Este cunoscut ca autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional.

După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.

În perioada facultăţii, Cseh a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. În anul trei de facultate a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

În anii 1967-1980, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial. Era cunoscut ca fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic “București” și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică

Din 1967, a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România. Până în anul 1987 a coordonat şi a instruit echipa, contribuind substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).

Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here