Zeci de copii şi tineri talentaţi au asistat, ieri, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Taberei de creaţie “Aripi de înger” organizată anual la Săvineşti, prin efortul preotului paroh Petru Munteanu şi al voluntarilor din cadrul Fundaţiei “Solidaritate şi Speranţă” spijiniţi de credincioşi. Cei aproape 200 de tineri artişti din Neamţ şi din Republica Moldova se vor bucura până pe 26 august de ospitalitatea localnicilor, de peisaj, de prospeţimea dimineţilor însorite şi de liniştitea după-amiezilor.
Ieri, părintele Petru Munteanu din cadrul parohiei Sfinţii Voievozi din Săvineşti a dat start unei noi ediţii a aceste tabere organizată minuţios, astfel încât nici măcar situaţiile neprevăzute să nu-i ia prin surprindere pe voluntarii care coordonează activitatea. Dis-de-dimineaţă aceştia au participat la o şedinţă la lucru în cadrul căreia preotul Munteanu s-a asigurat că toţi cunosc în detaliu programul şi se vor ocupa cu o grijă părintească de copii, astfel încât, seara, aceştia să ajungă în siguranţă la casele lor. “În cadrul Taberei de creaţie «Aripi de înger» ne axăm pe trei priorităţi distincte: prima prioritate a participanţilor este de a crea noi prietenii. Al doilea obiectiv este acela de a-i educa pe tineri să se axeze pe armonia culorilor şi frumuseţea lucrurilor şi oamenilor care îi înconjoară prin această practică a desenului având alături persoane cu experienţă în domeniul artistic. Nu în ultimul rând, ne propunem ca în această perioadă să împărtăşim participanţilor o parte din învăţăturile Bisericii: să descopre frumuseţea icoanelor, bucuria rugăciunii, să parcurgă un mic catehism practic pe care Biserica în dezvoltă în cadrul taberei”, a declarat preotul paroh Petru Munteanu.
În fapt, principalul rol al acestei tabere este de a le arăta celor aflaţi la început de drum, în viaţă sau în carieră, adevăratele valori: îi învaţă să aprecieze frumuseţea, prietenia, credinţa, natura, să dea dovadă de solidaritate, să fie disciplinaţi şi să-i respecte pe cei care în mod voluntar îi ajută pe cei din jur.
19 participanţi din Republica Moldova
Datorită parteneriatului dezvoltat între Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, filila Săvineşti, Parohia “Sfinţii Voievozi” şi Asociaţia “Astra” din Sibiu, respectiv Despărţământul din Iaşi au fost înscrişi în această tabără şi 19 copii şi tineri din Republica Moldova cu vârste cuprinse între 10 şi 21 de ani. “Sunt copii cu aptitudini deosebite în acest domeniu, care provin din scoli de artă. Ne-am propus să transpunem pe hârtie frumuseţile acestui spaţiu, iar lucrările vor fi incluse într-o expoziţie itinerantă”, a declarat prof. Mihai Zaiţ.
Activităţi diverse: cursuri de desen, drumeţii, vizite la muzeu şi lecţii de catehism
“Tabăra este un spaţiu al descoperii, tocmai de aceea participanţii vor avea parte de drumeţii în cadrul cărora vor descoperi natura înconjurătoare, vor vizita muzee pentru a descoperi identitate lor istorică sau din învăţăturile celor de dinanintea noastră”, a adăugat preotul Petru Munteanu. Cu toate că responsabilităţile organizării acestei tabere sunt foarte mari, iar efortul imens, preotul Munteanu nu se plânge. Ba chiar priveşte obstacolele întâlnite ca pe noi încercări pe care cu calm, modestie, înţelepciune şi blândeţe reuşeşte de fiecare dată să le depăşească. “Nu am avut dificultăţi am avut provocări. Şi provocările acestea ne-au făcut să descoperim cât de mulţi prieteni avem cărora le mulţumit pentru sprijin”, a spus acesta.
La sfârşitul taberei lucrările copiilor vor fi incluse într-o expoziţie, iar cei mai talentaţi dintre ei vor fi premiaţi.
Ziarul Realitatea (Sabina DAMIAN)
Jurnal Spiritual