Tabitha Babbitt – om de ştiinţă

0
99

tabitaLa începutul secolului al XIX-lea, când în America tocmai apăruse secta Shakers, care promova, egalitatea între sexe, a făcut-o pe ţesătoarea din Massachusetts să creeze un obiect bizar la acea vreme.

Tabitha Babbitt a lucrat ca şi croitoreasă, iar în 1810 a venit cu o idee destul de îndrăzneaţă, pentru o femeie. Membră a comunităţii Shakers, vine cu o rezolvare pentru a-i ajuta pe fraţii ei care se chinuiau cu munca.

Observând că aceştia tăiau lemnul cu un fierăstrău cu două capete iar pentru a tăia o bucată mică era nevoie de doi oameni, Babbitt considera acest lucru o irosire de energie. Povara fiind similară la ambii tăietori (buştenii se tăiau doar la mişcarea înainte, iar la mişcarea înapoi nu se întâmpla nimic).

Babbitt a considerat pe bună dreptate această acţiune ca o risipă de energie, iar în 1810 a creat un prototip al unui fierăstrău circular, gândindu-se să le facă viața mai ușoară. Acesta a fost folosit mai târziu în industria de cherestea.

Curios sau nu, femeile au inventat nu doar maşina de spălat vase, ştergătorul de parbriz, rachetele de semnalizare dar şi fierăstrăul circular.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here