Tablourile din ciocolată, ridicate la rang de artă în Rusia | FOTO

0
413

2010-06-10-16-39-16-1-portrait-of-mona-lisa-is-made-from-white-chocolateUn leu care rage, terasa unei cafenele plină de trandafiri, o gondolă pe un canal veneţian: sunt tablouri foarte populare în Rusia, care la prima vedere nu au nimic extraordinar… cu excepţia faptului că sunt din ciocolată şi sunt comestibile, scrie France Press.

La mare modă în Occident, pictura în ciocolată a devenit cunoscută marelui public în Rusia abia în ultimii ani. Deşi în Franţa este obiect de studiu în atelierele dedicate copiiilor – cu interdicţia de a nu gusta din exponate – în Rusia acest meşteşug a fost ridicat la rang de artă, transmite Agerpres, citând AFP.

“Un tablou din ciocolată este o operă de artă creat dintr-un material extraordinar”, a declarat, pentru AFP, Irina Eldarhanova, proprietara firmei Confael, lansată în 2001 şi care deţine singurul brevet eliberat în Rusia pentru picturile în ciocolată.

03

“Acest tablou exprimă de minune emoţiile, pentru că este din ciocolată”, spune Vitali Ponomarev, artistul ciocolatier al firmei Confael.

El pictează cu ciocolată albă amestecată cu pulpă de mere, portocale sau cireşe pentru a crea culorile intense. Iar când nu sunt suficiente, el recurge la coloranţi alimentari pentru a obţine nuanţe cât mai reale, precum culoarea cerului. Aplicate cu grijă cu o spatulă pe o planşă mare din ciocolată albă, ţinută la cald, peisajul prinde imediat contur. Artistul nu are prea mult timp de reflecţie, deoarece compoziţia se întăreşte imediat.

Este nevoie de între una şi trei zile pentru a picta un tablou cu o greutate de jumătate de kilogram şi de 75 de centimetri lungime, explică el. Odată terminat, tabloul poate fi consumat imediat, poate fi degustat în toată siguranţa timp de un an sau poate fi expus timp de zece ani în casă, dacă temperatura şi regulile de conservare sunt respectate, a precizat doamna Eldarhanova.

82f979ad56d321ff2578ec6aaf2b63c94ced8147

Create în Rusia de 12 ani, aceste tablouri sunt considerate daruri preţioase, rezervate unei clientele de elită, precum familiile regale europene sau din Orientul Mijlociu, oameni politici sau vedete din sport. Un participant la nunta prinţului William cu Kate Middleton a comandat în 2011 un portret al cuplului din ciocolată, pentru a le face un cadou cât mai original.

Printre destinatarii care au primit portrete din ciocolată se numără fostul papă Benedict al XVI-lea, fostul preşedinte ucrainean Léonid Kucima şi şeicul Arabiei Saudite. Tablourile de ciocolată atrag însă tot mai mulţi ruşi, iar preţul lor oscilează între 450 şi 1.000 de euro.

În pofida devalorizării rublei, vânzările nu au scăzut, iar doamna Eldarhanova asigură că firma realizează între 10 şi 30 de tablouri pe lună – toate pe comandă – vândute pe internet sau în cofetării. Ea preconizează chiar să extindă afacerea în China sau în Emiratele Arabe Unite.

La întrebarea cine şi ce comandă, ea răspunde că oamenii adoră să aibă propriul portret în ciocolată în timp ce firmele comandă un desen al sediului lor. Singura problemă este că atunci când primesc tabloul unii dintre ei nu cred pur şi simplu că este făcut din ciocolată, iar atunci când îl miros sau îl gustă, pentru a-i verifica autenticitatea, strică mici detalii ale compoziţiei, spune amuzată doamna Eldarhanova.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here