Tăiatul voii

0
180

Un frate de mănăstire, foarte sârguincios şi grabnic voitoriu de a ajunge la o stare duhovnicească înaltă, se lupta mult cu sine însuşi şi ispitele din jur, pentru a-şi păstra viaţa frumoasă, rodnică sub raport spiritual.

Într-una din zile, bucuros nevoie mare, îi povesteşte unuia dintre părinţi cum a trecut el doar cu ceva vreme în urmă peste o ispită din cele mai grele…

– Să vezi, Părinte! Intru până în bucătărie să beau un pahar cu apă. Şi, ce să vezi? Pe masă, un cozonac tocmai scos din cuptor, din care cineva tăiase două felii… Un miros, cum să îţi spun, de te înnebunea, nu alta! Ufff…. Ce să fac? Aşa mă năpădise o poftă de cozonac, de parcă toţi dracii s-au vorbit să mă ducă în bucătărie tocmai când scotea fratele cozonacul din cuptor! Însă, Părinte, m-am uitat în Sus, am cerut ajutorul Domnului şi mi-am tăiat voia!

Dar să vezi, asta nu e tot! Când să ies, intră pe uşă Părintele Ipatie, cu o sticlă de vin roşu, adusă tocmai atunci din pivniţă. Afară, cald de te cureţi cu zile, vinul, rece de mori de oftică! Iar Părintele Ipatie mă îmbie să gust şi eu un pahar. Ce să mă fac, Părinte? Am zbughit-o pe uşă, fără să mă uit înapoi, numai să nu mă biruiască ispita! Şi, uite aşa, am reuşit să îmi tai şi de această dată voia!

– Ei, asta nu e nimic, frate! îi răspunse Părintele. Să vezi ce am păţit eu! Mă duc şi eu la bucătărie, cred că tot cam pe când ai fost şi matale, că tocmai am găsit cozonacul proaspăt scos din cuptor, aşezat cu grijă pe masă. Ce miresme îmbietoare, ce rumeneală ispititoare! Aşa nu îmi trebuia să mănânc cozonac! Pentru că este post, ştii bine. Nu îmi trebuia şi gata! Dar ce să fac? Am luat cuţitul de pe masă, am tăiat două felii, mi-am tăiat voia şi… am mâncat-o pe a treia!

Ies din bucătărie, să merg şi eu la treabă şi, în dreptul pivniţei, îl întâlnesc pe Părintele Ipatie. Tocmai ieşea din pivniţă cu o sticlă de vin într-o mână si cu un pahar în alta. Na, şi mă îmbie cu un pahar de vin roşu, rece ca gheaţa, aşa, la botul calului. Aşa nu îmi trebuia vin! Să nu îl văd! Însă, ce să fac, mi-am tăiat voia şi am băut un pahar!

“200 întâmplări nostime din viaţa Părinţilor” – Culegere şi adaptare Romeo Petraşciuc. Editura Agnos, 2015