Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – obiceiuri şi tradiţii

0
84

În fiecare an, pe 29 august, biserica noastră creştin-ortodoxă prăznuieşte, cu tristeţe şi evlavie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zis şi Înaintemergătorul, cel mai important profet al lui Iisus.Sfantul Ioan

Ioan Botezătorul, adept şi susţinător al Lui Iisus Hristos, aduna în jurul lui mulţime de oameni dispuşi să-l urmeze în credinţă şi smerenie.

Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia că ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare.

Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.

Dorinţa lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioră dansând a fost mai mare decat frica de a-l ucide pe profet şi aşa a ajuns cinstitul cap al Botezătorului pe tipsie, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei.

Irod, însă, se temea că Botezatorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întâmplase, de aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.

Se spune că, după un timp, soţia unui dregător al împaratului a dezgropat capul profetului şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului.

În calendarul popular, ziua de 29 august este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Tradiţia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apa. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se mănânca fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

Acum se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.

De asemenea, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Sursa: ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here