Taifunurile pot fi prevăzute cu două săptămâni înainte de a se produce

0
100

taifunurileCercetătorii japonezi suștin că au demonstrat, cu ajutorul unor simulări retrospective, că taifunurile  ar putea fi prevăzute cu două săptămâni înaintea apariției.

Rezultatele studiului lor ar putea fi folosite în jurul anului 2020 pentru a limita distrugerile pe care le provoacă aceste fenomene meteorologice extreme, relatează AFP, citat de Agerpres.

“Fiindcă cicloanele tropicale produc mereu mari pagube umane și materiale, este important să anticipăm și să limităm dezastrele. Putem face asta pe baza unor previziuni precise asupra drumului, intensității și formării lor. Previziunile se pot face cu destul timp înainte, pentru a putea acționa”, a scris echipa condusă de Masuo Nakano.

Pe lângă o nouă modelare informatică ia în calcul mișcările norilor în jurul planetei. “Super-calculatorul K a permis efectuarea multor experimente, vaste. Astfel putem vedea ce elemente determină predictibilitatea creării taifunurilor tropicale”, a explicat cercetătoarea.

Experta a lucrat pe baza datelor referitoare la taifunurile din 2004. Ea a reușit să pună în evidență fenomene ce ar fi putut prevedea cu o fiabilitate de 40% apariția a patru dintre ele, cele mai puternice, cu două săptămâni înainte să se formeze.

Meteorologii apreciază că sunt necesare între două săptămâni și două luni pentru a lua măsurile cuvenite. Asa se pot reduce semnificativ pagubelor în cazul apariției unui taifun major.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here