Taj Mahal-ul va intra într-un nou program de restaurare

0
194

taj-mahal-indiaIndia pregătește un nou program de restaurare a Taj Mahal-ului, unul dintre cele mai vizitate monumente ale lumii, pentru a evita ca poluarea să-i îngălbenească marmura albă, a relatat duminică presa locală, potrivit EFE.

Monumentul, situat în orașul Agra, în nordul țării, a mai fost supus în 1994, 2001 și 2008 unor tratamente similare pe bază de argilă, a amintit un responsabil indian, B. M. Bhatnagar, pentru agenția locală PTI.

‘Din cauza poluării tot mai mari’ din acest oraș cu aproape două milioane de locuitori, ‘marmura albă se îngălbenește și își pierde din strălucire’, fapt pentru care a început deja examinarea zonelor care trebuie să fie restaurate, a spus Bhatnagar.

Amestecul folosit la restaurare se bazează pe un element utilizat de femeile din India pentru a menține strălucirea pielii, o argilă care înlătură petele. Stratul de amestec se aplică pe fațada monumentului, iar după uscare se înlătură cu ajutorul apei distilate.

Taj Mahal-ul a fost construit de împăratul mogul Shah Jahan, între 1632 și 1654, ca monument funerar pentru soția sa Mumtaz Mahal, care a murit la nașterea uneia dintre fiicele sale. Monumentul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here