Talentul la matematică al copiilor, influenţat de hormonii mamei, în timpul sarcinii

0
118

copil-fata-matematica-shutterNivelurile hormonale ale viitoarelor mame influenţează capacitatea copiilor de a excela sau nu în domeniul matematicii, potrivit unui studiu al cercetătorilor olandezi.

Copiii ai căror mame au prezentat în timpul sarcinii un nivel scăzut al hormonului tiroxină, bogat în iod şi secretat de glanda tiroidă, prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a eşua la testele de aritmetică, au descoperit cercetătorii de la VU University Medical Center din Amsterdam, informează dailymaiil.co.uk.

Tiroxina, care trece de la mamă la făt în timpul sarcinii, este esenţială dezvoltării creierului, dar multe gravide prezintă în organism niveluri foarte scăzute ale acestui hormon.

Cercetătorul Martijn Finken a studiat aproape 1.200 de copii, din perioada prenatală, până când au început şcoala.

Medicul endocrinolog pediatru a măsurat nivelul de tiroxină din organismul mamei în a 12-a săptămână de sarcină şi a comparat datele cu rezultatele copiilor la testele de aritmetică şi limbă, la vârsta de cinci ani. Copiii care au fost expuşi celor mai mici niveluri de tiroxină în uterul mamei aveau cu 90% mai multe şanse de a se situa în a doua jumătate a clasamentului elevilor buni la matematică, chiar şi când se luau în considerare contextul familial şi starea de sănătate la naştere.

Pe de altă parte, nivelul de tiroxină nu a fost legat de abilităţile lingvistice ale copiilor, evaluate în urma unor teste de vocabular. Finken a declarat că acest lucru se întâmplă deoarece abilităţile lingvistice sunt datorate modului de creştere şi educare. În cazul testelor matematice, abilităţile ţin de dezvoltarea cerebrală.

Martijn Finken va continua să urmărească evoluţia copiilor în perioada şcolară.

“Rămâne de văzut dacă aceste probleme vor persista şi în perioada adultă. Vom continua să urmărim aceşti copii pentru a răspunde acestei întrebări”, a spus cercetătorul, care crede că o soluţie poate fi verificarea nivelului de tiroxină în timpul sarcinii şi administrarea de suplimente hormonale femeilor care prezintă niveluri scăzute. Metoda a mai fost practicată în trecut, cu succes scăzut, dar Finken crede că medicii nu administrau suplimentele hormonale devreme, în primele faze ale sarcinii. Medicul recomandă ca gravidele să ia suplimente de tiroxină în prima lună de sarcină.

Nivelul scăzut de tiroxină este cauzat de o deficienţă de iod în organism, dar aceasta poate fi rezolvată prin dietă, consumând alimente bogate în acest element, cum sunt laptele şi peştele, dar şi folosind sarea iodată. Experţii britanici recomandă ca o gravidă să consume 100-150 de micrograme de iod pe zi.

Sursa: mediafax.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here