Tânărul român care a surclasat Rusia şi Ucraina la olimpiadă

0
81

Un student român a cucerit cupa pentru locul I absolut la Olimpiada Internaţională la Matematică pentru Studenţi, aflată la cea de-a opta ediţie.

s560x316_SEEMOUSConcursul s-a desfăşurat în perioada 5-9 martie, la Iaşi, şi a adunat studenţi din 8 ţări.

Este pentru prima dată când tânărul Eduard Curcă participă la o competiţie internaţională şi când ia premiul I la un concurs de matematică.

Eduard este student în anul II la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi s-a pregătit pentru acest concurs cu un profesor de informatică. Problemele de matematică date la această olimpiadă testează în primul rând gândirea logică a concurenţilor.

Precizie matematică şi premiu pentru originalitate

Eduard a câştigat locul I absolut, dar şi un premiu special pentru cea mai originală rezolvare a problemei 4 din concurs. Proba a durat 5 ore, timp în care concurenţii au avut de rezolvat 4 probleme cu grad ridicat de dificultate. Aşa cum ne-a explicat câştigătorul, problemele nu se pot rezolva pe baza unor formule deja învăţate sau pe baza cunoştinţelor acumulate la meditaţii.

“A fost o problemă considerată foarte grea de cei din organizare. Problemele sunt date gradat, iar aceasta a avut un grad de dificultate mai mare. Mi-a comunicat domnul profesor faptul că am fost ales pentru acest premiu, însă nu am văzut celelalte rezolvări ca să pot spune de ce a fost aleasă a mea. Oricum, problemele date la astfel de concursuri nu pot fi rezolvate cu ceva cunoscut sau învăţat la pregătiri”.

Eduard a fost pregătit de lect. dr. Florin Iacob, profesor la Facultatea de Informatică din Iaşi, care a coordonat două echipe din Iaşi. Studentul ieşean a vrut să participe şi anul trecut la Olimpiadă, însă nu s-au putut obţine fondurile necesare pentru ca o echipă din Iaşi să poată pleca la Atena, acolo unde a avut loc ediţia precedentă a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

Tot românii sunt de temut

La ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students) au participat 99 de studenţi veniţi din Bulgaria, Grecia, Iran, România, Rusia, Turcia, Turkmenistan şi Ucraina. Concurenţii europeni şi asiatici nu au reprezentat o ameninţare pentru Eduard Curcă, care spune că tot românii sunt “cel mai bine pregătiţi”.

“M-am temut de România în primul rând, în special de studenţii din Bucureşti, care au fost printre primii anul acesta. Concurenţi foarte bine pregătiţi vin şi din partea Greciei, şi ei fiind anul acesta printre fruntaşi. Nu am cunoscut înainte de concurs ceilalţi concurenţi, însă despre cei din Bucureşti auzisem că sunt foarte buni”, a detaliat studentul ieşean.

“Matematica e un joc frumos”

Eduard nu a mai participat la olimpiade de matematică, însă mergea la concursuri de fizică în liceu şi în clasa a XII-a a câştigat o menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică. Pasiunea pentru matematică a venit mai târziu, atunci când a decis că vrea să aprofundeze această disciplină.

“Nu pot să explic exact de ce îmi place matematica, aş putea spune că îmi place pur şi simplu. Matematica e un joc frumos pentru cei care o învaţă, întrucât studenţii de la matematică nu fac asta ca viitori ingineri, nu se gândesc că le va fi util pe viitor.”

Atunci când ia în calcul participările la viitoare concursuri, se gândeşte dacă va avea posibilitatea să ajungă la ele, având în vedere faptul că multe competiţii se desfăşoară la Bucureşti sau chiar în afara ţării, ceea ce implică nişte costuri mai ridicate.

Cu toate că a câştigat un concurs destul de important, Eduard spune că nu le poate da sfaturi celor care se pregătesc pentru astfel de competiţii, însă se gândeşte să ajute la pregătirea lor, după ce îşi va termina studiile.

Eduard nu ia deocamdată în considerare o posibilă plecare din ţară.

“Parcă n-aş vrea să plec, întrucât nu cred că m-aş descurca în altă ţară. Nu am planuri concrete de viitor, am doar un plan provizoriu, acela de a preda. Deocamdată îmi doresc să termin facultatea, să mă concentrez pe studiul algebrei şi să urmez un master tot în matematică, însă nu ştiu deocamdată dacă la Iaşi sau în altă parte. Cred că am timp să mă decid şi decizia mea depinde şi de schimbările care vor urma.”

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here