„Tangoul argentinian ameliorează echilibrul și mobilitatea funcțională”

Tangoul argentinian și starea de bine

0
109

tangoTangoul argentinian și starea de bine

Tangoul argentinian -Probabil cei mai mulți dintre noi atunci când pronunță termenul de tango se gândesc la un dans și gen muzical, care a apărut inițial în orașe precum Buenos Aires, Argentina și Monte-video, Uruguay. Dacă cercetăm mai amănunțit aflăm că orchestre conduse în trecut de Juan D’Arienzo, Francisco Canaro și Anibal Troilo reprezintă note definitorii pentru sunetul tangoului. Așa cum îl cunoaștem astăzi.

Dar câți dintre noi se gândesc că tangoul ar putea contribui la ameliorarea unor simptome ale bolii Parkinson, de pildă?

Câțiva cercetători canadieni  au scos în relief că acest dans poate veni în sprijinul celor ce suferă de această boală. Medicii care tratează această boală încearcă să găsească mijloace pentru îmbunătățirea echilibrului. Și a mersului pacienților, se arată pe http://www.agerpres.ro.

Simțul comun ne spune că această maladie se manifestă prin tremurat accentuat. Dar are și alte simptome motorii handicapante. Printre care mișcări mai țepene, încete și tulburări ale mersului, cu riscul căderii. De aceea, mersul și echilibrul s-au aflat printre primele accepțiuni despre care au discutat cercetătorii în cadrul acestui studiu.

18 bolnavi au participat la lecții de tango argentinian

Dr. Silvia Rios Romenets de la Institutul și Spitalul de Neurologie din Montreal (Canada) a propus unui număr de 18 bolnavi să participe la lecții de tango argentinian. Cu parteneri sănătoși (prieteni sau soți, dar și dansatori voluntari).

De două ori pe săptămână, pacienților le-au fost asigurate câteva lecții, iar la interval de trei luni a avut loc o evaluare.

Tangoul este “o tehnică de dans deosebită, cu pași înainte și înapoi, cu câteva provocări de natură cognitivă. Memoria de lucru, controlul atenției, sarcini multiple. Fie și numai pentru evitarea celorlalți dansatori în timpul mișcării”, a declarat Dr. Rios Romenets pentru lefigaro.fr.

La finalul experimentului, rezultatele au fost pozitive

“Tangoul argentinian ameliorează echilibrul, mobilitatea funcțională, având și mici efecte asupra funcțiilor cognitive și oboselii. Din păcate nu influențează și severitatea globală a simptomelor motorii caracteristice bolii”, ne-a informat Dr. Rios Romenets.

“Ponderea statistică a studiului este prea redusă din cauza numărului mic de participanți și a perioadei scurte de observație. Rezultatele pozitive constatate sunt, prin urmare, posibile, dar nedemonstrate, a opinat neurologul Jean-Marc Orgogozo de la Spitalul de Urgență din Bordeaux.

Ceea ce este de remarcat este faptul că, în urma acestui mic experiment, pacienții au devenit conștienți asupra tratamentului prescris

Mai mult, aceștia au devenit mai responsabili în ceea ce privește programul de antrenament fizic prescris.

“Beneficiul social pe care îl aduce dansul poate fi util bolnavilor de Parkinson, însă cel mai bun sfat pentru ei ar fi să facă regulat mișcare, pe muzică dacă preferă așa. Dacă le place să danseze, tangoul poate fi o opțiune de luat în seamă”, a relatat Dr. Rios Romenets pentru lefigaro.fr.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here