Târgu Ocna, oraşul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor

0
244

Târgu OcnaTârgu Ocna, cu o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, este cunoscut mai ales pentru izvoarele sale minerale clorurosodice şi sulfuroase. Puțin știu însă că este deţine un recordul naţional, este vorba de numărul bisericilor raportat la populație, informează Agerpres, citând autoritățile locale.

Din cele 27 de așezăminte religioase, cele mai multe au peste o sută de ani vechime. Printre acestea se numără și Biserica din lemn Sfânta Paraschiva construită în 1725.

De asemenea în Târgu Ocna se află Biserica-cetate Răducanu. Ea a fost ctitorită la 1763. In curtea ei se află mormântul lui Costache Negri și Biserica Sfântul Nicolae, din centrul localităţii, sfinţită în 1772.

O premieră pentru România o reprezintă Biserica din mina de sare, care se află la 240 de metri adâncime. Este singurul lăcaș de cult subteran de mare adâncime din țară.

Pe de altă parte, la mare altitudine sunt trei biserici, situate pe Muntele Măgura şi pe culmea Cireşoaia.

„Numeroasele lăcașuri de cult din oraș reflectă tocmai intensa viață publică şi suită de evenimente istorice ce s-au derulat în oraş ce a cunoscut o efervescență culturală deosebită mai bine de trei secole”, a declarat, pentru Agerpres, primarul din Târgu Ocna, Ştefan Silochi.

În prezent, pe muntele Măgura se mai construiește și o mănăstire de maici.

Ana Agrama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here