Ţările din Europa şi doctrina conservatoare

0
141

Paul Krugman face referire, într-un recent editorial din New York Times, cǎ multe state europene nu sunt de acord cu politica economică de dreapta.

PaulEconomist celebru și extrem de influent, Paul Krugman susține că, în ciuda tuturor problemelor apărute din cauza austerităţii și a monedei euro, multe ţǎri din Europa stau mult mai bine la capitolul creării de locuri de muncă decât Statele Unite, contrazicând doctrina de aripǎ dreapta.

“Deprecierea financiară și macroeconomicǎ suferită de întreaga Europă a eclipsat succesul său remarcabil şi neașteptat pe termen lung pe care-l deţinea în direcţia creării de locuri de muncă”, scrie Krugman, „şi acest lucru nu este deloc surprinzător”.

„În ceea ce priveşte problema locurilor de muncă pentru oamenii care într-adevăr ar trebui să lucreze, bătrâna Europă ne reduce la tăcere, în ciuda beneficiilor sociale şi a reglementărilor care, în conformitate cu ideologia pieţei libere, ar trebui să facă restructurări în masǎ”, notează Krugman.

Lecţia pe care trebuie să o învăţăm este ca „macroeconomia nu este un joc de moralitate”. În acelaşi timp, să fim conştienţi că nu putem presupune că dogma economiei de dreapta despre sacrificiu, responsabilitate şi comunicate de presă proiectează o economie prosperă şi în creştere pe scară largă. În lumea noastră economică „virtutea nu este întotdeauna răsplătită, iar năravul întotdeauna pedepsit”, afirmǎ Krugman.

Dimpotrivă, crizele financiare severe și deprecierile pot afecta ţǎri cu baze economice foarte solide, aşa cum erau Statele Unite ale Americii în 1929. Greșelile de ordin politic care au dus la criza euro – crearea, în principal a monedei unice fără o uniune bancară şi fiscală, după cum ar fi fost normal – nu au avut practic nimic de a face cu prosperitatea ţării.

Adevărul este cǎ ţările europeene s-au dovedit a fi mai puternice, mai prospere în ofertarea locurilor de muncă, decât poate fi menţionat în filozofia economică predominantă a Americii.

Sursa: salon.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here