Care sunt efectele și aplicațiile tătănesei?

0
128

tataneasaTătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă medicinală de la care se folosesc frunzele și rădăcinile (Symphyti folium, Symphyti radix), acestea din urmă de culoare cenușie, aproape neagră. Datorită mucilagiilor și alantoinei conținute în plantă, este utilizată în tratamentul ulcerului gastric și duodenal.

De asemenea, este folosită extern, sub formă de aplicații locale în tratamentul echimozelor, al traumatismelor, al flebitei și varicelor ulcerate.

Totuși, datorită unor date din literatura de specialitate, folosirea mai ales pe cale internă este pusă sub semnul întrebării.

Care ar fi acele pericole pentru care folosirea tătănesei nu poate fi recomandată?

Tătăneasa este una din plantele medicinale care a stârnit multe pasiuni. Dincolo de acestea însă există pericole potențiale și reale.

În primul rând trebuie să fim conștienți că tătăneasa, ca orice altă plantă cu conținut de alcaloizi, prezintă  riscul de intoxicare. În cazul administrării în doze mari poate provoca paralizie centrală. În al doilea rând, tătăneasa conține substanțe carcinogene. Unul dintre compușii din tătăneasă, simfitina, are proprietatea de a induce tumori canceroase, proprietate evidențiată în experimente pe animale.

În al treilea rând, alți compuși de tipul alcaloizilor au determinat leziuni hepatice severe în cazul administrării zilnice de ceai sau capsule de tătăneasă.

Tătăneasa este încă un caz care demonstrează faptul că un remediu nu este în mod necesar mai bun decât altul, numai pentru simplul fapt că este ”natural”. Informarea și folosirea discernământului sunt totdeauna indispensabile.

Fitoterapie, Nădășan Valentin

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here