Teatrul Burgtheater la noi în ţară

0
93

teatru 2Unul dintre obiectivele de poveste din România este Teatrul Vechi de la Oravița. Construit după proiectul arhitectului Ion Niuni, absolvent al Academiei din Viena, clădirea, veche de 198 de ani, este o adevărată bijuterie arhitecturală. Aceasta este, la scală mai mică, o copie fidelă a teatrului imperial Burgtheater, fiind inaugurată, la vremea respectivă, chiar de împăratul Austriei.

Întâmplare său destin, istoria ne spune că edificiul cultural a fost construit pe terenul unei foste exploatări miniere, care se numea Thalia, zeița festivităților și banchetelor.

Construită în stil baroc-vienez, cu o lungime de 33 de metri și o lățime de 15 m, monumentul istoric de artă şi arhitectură se înalță pe două nivele.

Sala de spectacol este realizată de Ieronymus Platzger, colegul lui Ion Niuni, respectând modelul Burgtheater-ului din Viena. Decorată în stil rococo de pictorul Francis Knée are formă formă semicirculară, și poate găzdui 191 de persoane în lojile Baignoire şi Belle-etage, cărora li se mai adăugă cele 50 de locuri de la etaj.

Căptuşită cu o astereală de scânduri şi tencuită pe suport de trestie, scena teatrului asigură o acustică formidabilă. Orice sunet existent se revarsă în toată sala fără perturbaţii. Sub scenă, vedem locul dedicat sufleorului, unde a stat și Mihai Eminescu, iar undeva în spate sunt cabinele actorilor. Decorațiunile interioare dominate de galben auriu și roșu, se sunt specifice artei baroce.

Deși pe scena acestui teatru au susținut spectacole multe trupe de teatru din ţară şi din străinătate și chiar personalități celebre, printre care trupa Balşoi din Moscova și George Enescu, se pare că nu avut niciodată o echipă proprie de actori, după cum afirma Ionel Bota, directorul teatrului.

Din 1968, în clădirea teatrului găzduiește Muzeul de Istorie a Teatrului şi a Oraşului Oraviţa.

Este incredibil cum într-un oraș uitat parcă de lume, se stă ascunsă, într-o stare perfectă o clădire splendidă, cu potențial turistic uriaș, dar neexploatat.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here