Teatrul Luceafărul din Iași, ambasador al culturii române

0
77

Fie că ești copil, părinte sau bunic, nu poți trece prin Iași fără a te opri la Teatrul pentru Copii și Tineret “Lucefărul” pentru a retrăi măcar pentru câteva clipe din micile bucurii ale copilăriei. Prin deschiderea, dinamismul și diversitatea programului său artistic, Teatrul “Luceafărul” a devenit un centru cultural important al regiunii.

imageResizePeste 50.000 de spectatori vizionează anual cele aproximativ 30 de titluri din repertoriul permanent al Teatrului pentru Copii și Tineret “Lucefărul” din Iași, jucate pe sezon de peste 350 de ori. Cei peste 50.000 de spectatori sunt de toate vârstele: de la preșcolari la liceeni, studenți și adulți cu sufletul tânăr. Aceștia provin din orașul Iași, județ, regiune, țară, dar nici numărul celor din străinătate nu trebuie omis, pe unde spectacolele “Luceafărului” ajung în turneu ori selectate în prestigioase festivaluri internaționale. Nenumăratele invitații la evenimente de marcă din toată lumea au adus instituției ieșene statutul de eficient ambasador al culturii române.

Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului pentru Copii și Tineret “Lucefărul” din Iași a declarat că până în prezent, artiștii ieșeni au jucat în Austria (Mistelbach), Belgia (Bruxelles), Cehia (Praga), Franța (Charlesvilles Mezieres, Onet le Chateau, Lille), Germania (Esslingen, Bremen, Augsburg), Italia (Spoleto, Veneția, Porto Sant’Elpidio, Milano, Padova, Trieste, Cassano d’Adda, Treviglio), India (Mombay, Heiderabad, Udaipur), Iran (Teheran), Iordania (Aman), Iugoslavia (Zagreb), Pakistan (Lahore, Karaci, Islamabad), Republica Moldova (Chiținău, Soroca, Bălți), Rusia (Volgograd), Spania (Barcelona, Valencia, Ciudad Real, Salamanca, Castellon de la Plana, Alicante, Madrid) ), SUA (Washington, New York), Turcia (Bursa),  Ucraina (Vinnita), Ungaria (Beckescsaba).

Celor patru-cinci premiere ale fiecărei stagiuni li se adaugă evenimente de amploare organizate de Teatru cu parteneri importanți, reprezentanțe diplomatice și culturale străine, instituții europene și românești cu greutate. Cel mai spectaculos este Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), unic în țară ca identitate, singurul din jumătatea de Est a României cu asemenea amplitudine internațională.

“În cele șase ediții desfășurate până acum, au descoperit Iașiul și România artiști de top de pe patru continente: SUA, Canada, Brazilia, Chile, Spania, Italia, Franța, Germania, Elveția, Austria, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Indonezia, România. Iar în ediția curentă (5-11 octombrie 2014) la Iași vor veni invitați din 15 țări: Austria, Germania, Italia, Marea Britanie, Macedonia, Rusia, Olanda, Norvegia, Danemarca, Franța, Polonia, Cehia, România, SUA, Republica Moldova, într-un program care include spectacole de teatru, dans, spectacole lectura, filme, conferințe, dezbateri, lansări de carte, expoziții etc. FITPT a devenit un reper al genului în Centrul și Estul Europei, fiind invitat să se alăture rețelei Festivalurilor Europene de Artele Spectacolului”, explică Oltița Cîntec.

Prin deschiderea, dinamismul și diversitatea programului său artistic, Teatrul “Luceafărul” a devenit un centru cultural important al regiunii. Plasat în Centrul civic al orașului, în proximitatea Palatului Culturii, dispune de o clădire cu arhitectură modernă, cu două săli de spectacole (sala mare — 450 locuri, sala mică — 150 spectacole) adecvate tuturor categoriilor de spectacole și celor mai variate mijloace de expresie artistică. Stilistic, teatrul este foarte deschis spre colaborări, spre un repertoriu cât mai variat, deopotrivă cu titluri din literatura națională, cât și universală, clasică și contemporană, în spectacole cu păpuși, obiecte, măști, expresivitate vocală și corporală, hi-tech, multimedia etc. Printre colaborările recente cu artiști de renume se numără Radu-Alexandru Nica, Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Adriana Grand, Alina Herescu, Cristian Pepino, Cristina Ppenio, Oana Leahu, Anda Tăbăcaru Hogea, polonezii Konrad Dworakovski, Marika Wojciechowska, Piotr Klimek, Jacek Owczarek, Michal Zielony, etc. Și, în anii mai din urmă, Cătălina Buzoianu, Anca Ovanez, Cik Damadian, Sabin Păutza etc.

Toate aceste succese și programe atestă deschiderea Teatrului “Luceafărul” spre tendințele estetice ale momentului, dorința și potențialul de a-și îndeplini misiunea artistică de teatru de importanță națională în peisajul de gen autohton. O întâmplare este revelatoare pentru misiunea sa: în timp ce trupa se pregătea de plecare la un festival internațional, iar în fața teatrului se încărcau decorurile în autocar, unul dintre copiii care ieșeau de la spectacol a replicat, cu ochii în lacrimi: “Ce faceți? De ce încărcați? Unde se mută teatrul? Și noi unde mai venim?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here