Teatrul Național București pregătește în 2014 șapte premiere

0
95

Teatrul Național București (TNB) pregătește în 2014 șapte premiere, printre care “Furtuna” în regia lui Aleksandr Morfov și montarea în premieră a unui text românesc, a declarat vineri directorul instituției, Ion Caramitru, în cadrul unei conferințe de presă.

teattru_national_tnb_ro_98090300Astfel, la Sala Studio, se pregătește spectacolul “Hoți”, ce va fi regizat de Radu Afrim după textul omonim al dramaturgului Dea Loher. De altfel, o primă reprezentație a spectacolului, ce are în distribuție actori precum Marius Manole, Mihai Călin și Medeea Marinescu, va avea loc sâmbătă.

Tot la Sala Studio este în pregătire și piesa “Furtuna” de William Shakespeare, în regia artistului bulgar Aleksandr Morfov. Acest spectacol va avea, cel mai probabil, premiera în aprilie, a declarat Caramitru. În același spațiu al TNB se pregătește și premiera absolută a textului “Dumnezeu se îmbracă de la second hand” de Iulian Margu. Acest spectacol va fi, cel mai probabil, regizat de Ion Caramitru și va fi prezentat publicului în septembrie.

La Sala “Pictură” a TNB este în pregătire spectacolul “Butoiul cu pulbere”, ce va fi regizat de Felix Alexa după textul omonim de Dejan Dukovski și care va avea premiera, cel mai probabil, spre finalul primăverii acesteia. La Sala Atelier este în pregătire un spectacol după textul “Anonimul venețian” de Giuseppe Berto. De asemenea, Caramitru a spus că teatrul este în negocieri cu Geanina Cărbunariu pentru realizarea spectacolului “Tigrul” și cu regizorul Bobi Pricop, pentru montarea unui text în studiu.

Spațiul Sălii Mici este destinat spectacolelor din programul 9G, dedicat noii generații de creatori, spectacole ce vor fi selectate în urma unui concurs și care vor avea reprezentații cu titlu gratuit.

Caramitru a mai menționat că lucrările de reabilitare la clădirea TNB sunt încheiate în proporție de 70 la sută, excepție făcând Sala Mare și spațiul care ar trebui să fie destinat reprezentațiilor în aer liber. De asemenea, directorul Naționalului a declarat că programul premierelor teatrului nu a fost elaborat până în prezent din lipsa unui buget stabilit clar din timp.

“Nu am știut pe ce bani stăm. Normal era ca în luna decembrie cel târziu să fi fost anunțat repertoriul, să fi putut negocia cu regizorii, pentru că cea mai mare problemă când primești banii atât de târziu este că nu mai ai regizori. Ei lucrează în avans. Am vorbit cu Purcărete… are contracte până în 2016 și alții la fel, deși ar fi vrut să vină… pentru că nu am anunțat din timp”, a declarat Caramitru.

Obiectivul TNB este să prezinte anul acesta șapte premiere, dar, în final, rezultatele vor depinde și de bugetul instituției, a adăugat el.

Referindu-se la tânăra generație de artiști, care se plâng că nu li se acordă roluri foarte importante de la debut, Caramitru a subliniat importanța răbdării în profesia de actor. El și-a amintit de perioada în care, tânăr actor fiind, a decis să plece de la Național și să meargă la Teatrul Bulandra.

“La Bulandra, primele mele două roluri au fost fără nume. Am fost ‘Băiatul 2’ și ‘Băiatul cu abonamentele’ în ‘Un tramvai numit Dorință’. (…) La al treilea rol am avut nume, în ‘Moartea lui Danton’, când am avut 13 replici. După acest experiment de doi ani și ceva, am avut primul rol important. (…) Jucam cu oameni de la care furam seară de seară”, și-a amintit directorul TNB.

El a adăugat că, în calitate de manager de teatru, are nevoie de “cel puțin 30 de actori tineri”, în condițiile în care, după încheierea lucrărilor de reabilitare, Naționalul va avea mai multe săli decât înainte. “Cât timp de șapte ani teatrele nu mai angajează pe nimeni — sunt tot atâtea școli de teatru câte centre universitare (…)—, s-a creat și se va crea un fel de război între generații, de fapt, fără miză. Generația matură îi vrea aproape și nu poate să îi aibă, ei cred că ăia nu îi vor aproape și uită că nu se poate”, a mai spus Ion Caramitru.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here