Teatru Nescris „Constantin Iugan” şi Ansamblul Folcloric Izvorul Someşului sunt mărci înregistrate ale comunei Şanţ

0
245

Teatrul Nescris de la Şanţ se spune că ar fi existat în comună încă din anul 1912 sau chiar mai de demult. Sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti a descoperit la Şanţ o trupă de teatru în anul 1935, animată de către un om al locului, Constantin Iugan. De la acesta au preluat ștafeta cei care astăzi formează trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan”, devenind în anul 2012, prin implicarea şi strădania primarului Ioan Szabo, marcă înregistrată a comunei Şanţ.

Teatrul NescrisCei mai longevivi actori ai trupei de teatru sunt soţii Ieronim şi Sabina Constantin, care activează aici din anul 1972. Ieronim Constantin deţine o evidenţă clară a medaliilor şi trofeelor câștigate de trupa de teatru de-a lungul anilor. Aici pot fi amintite medalia de aur obținute la fiecare ediție a festivalului „Cântarea României” şi precum şi multe alte trofee primite la diferite festivaluri de satiră şi umor din ţară.

Dintre piesele jucate de trupa de teatru de la Şanţ amintim:

Bătrâna îşi împarte averea, Şcolăriţa, Fermierii, Claca, piese de teatru reluate de pe vremea lui Constantin Iugan şi adaptate timpurilor actuale din mediul rural, mesajul şi morala rămânând aceleaşi.

Pe lângă Teatrul Nescris ”Constantin Iugan”, comuna Şanţ mai deţine o marcă înregistrată din anul 2012, tot prin implicarea primarului Ioan Szabo, şi anume, Ansamblul Folcloric Izvorul Someşului. „Acest ansamblu are în componenţă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Enea Grapini”, dar şi elevi plecați la liceele din judeţ. Repertoriul ansamblului este unul bogat şi cuprinde jocuri de pe Valea Someşului, dar şi din alte zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, cum ar fi Valea Şieului şi Câmpia Transilvaniei.”, ne-a spus primarul Ioan Szabo. În cadrul ansamblului folcloric, a cărui conducător este Ieronim Constantin, activează 70 de copii, pe categorii de vârstă, sub îndrumarea coregrafilor Marius Vasile Andron şi Claudiu Pomană, şi a directorului Căminului Cultural – profesorul Dănilă Filipoi.

În cadrul ansamblului folcloric activează cu succes câţiva solişti cunoscuţi şi apreciaţi de iubitorii de folclor:

Viorica Hojda, Lucreţia Pomohaci, Dănilă Filipoi, Victoria Moisil, care bucură sufletele oamenilor prin glasurile lor cristaline, atunci când urcă pe scenă şi cântă. Aceştia au câştigat multe premii şi distincţii la festivalurile şi concursurile naţionale la care au participat.

Viorica Hojda a imprimat două cd-uri cu folclor şi muzică religioasă, trecându-şi în palmares marele premiu la „Cântarea României” şi la Festivalul „De dor şi de omenie” (Zalău), premiul I la Festivalul „Zestrea Satului”, fiind selecţionată şi pentru cunoscutul concurs „Floarea din Grădină”.

La rândul ei, Lucreţia Pomohaci, a înregistrat 3 cd-uri cu folclor, colinde şi muzică religioasă, obţinând şi o serie de premii şi diplome cum ar fi: premiul II la Festivalul „Regele Brazilor” – 1969, premiul I la „Cântarea României – 1981, premiul I la Festivalul „Zestrea Satului” – 2004. Nu în ultimul rând, Dănilă Filipoi, pe lângă imprimarea a 4 cd-uri, unul cu folclor, unul cu colinde şi două cu muzică religioasă a câştigat premiul II la Festivalul Internaţional de Folclor din Zakopane (Polonia – 2008), premiul I la Festivalul „Toamna Bistriţeană” – 2004, premiul de excelenţă la Festivalul „Toamna Buzoiană” – 2003, premiul I la Festivalul „Zestrea Satului” – 2003 şi premiul I la Festivalul „La poale de Ţibleş” – 2010.

Anul acesta Teatrul Nescris ”Constantin Iugan” a primit Diploma de Excelenţă la Săpânţa pentru contribuţia adusă la păstrarea şi conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor comunei.

Apoi a avut o apariţie la postul Naţional TV în emisiunea Corinei Chiriac, unde a fost extrem de apreciat. De asemenea, actorii teatrului nescris au evoluat la Piatra Fântânele pe scena de la Asociaţia Tăşuleasa, în faţa unui public numeros în care se aflau regizori şi oameni de teatru, care au gustat din plin şi au apreciat reprezentaţia şănţenilor.

Ultima apariţie pe scenă a Teatrului Nescris ”Constantin Iugan” a fost pe 10 noiembrie la Susenii Bârgăului, unde, împreună cu Ansamblul Folcloric Izvorul Someşului au oferit un spectacol extraordinar.

Teatrul nescris este bine implementat in traditia comunei Sant.

„Oamenii din comună iubesc mult folclorul şi obiceiurile pe care le-am moştenit din moşi-strămoşi şi îşi doresc ca acestea să se perpetueze şi să fie susţinute şi promovate pentru că noi şănţenii avem lucruri frumoase care merită să fie făcute cunoscute tuturor iubitorilor de folclor şi nu numai. Noi avem un port popular specific comunei Şanţ, care reprezintă bogăţia şi dragostea pe care le poartă oamenii în inimă în privinţa tradiţiilor şi a portului, atât în zilele de sărbătoare, cât şi în timpul activităţilor cotidiene”, a declarat primarul comunei Şanţ, Ioan Szabo.

În ceea ce priveşte activitatea culturală a comunei, primarul Ioan Szabo a mai spus: „În tradiţia bine închegată a comunei, după Postul Crăciunului, fetele şi feciorii se adună în zilele de sărbătoare la jocul popular denumit „La bere”. În acest sens, Primăria comunei Şanţ va organiza în a III-a zi de Crăciun „Hora Someşană”, spectacol prezentat de Radio Someş. În cadrul acestui spectacol vom organiza concursul „Cel mai frumos port popular”, unde fetele şi feciorii vor promova costumele populare ale Ansamblului Folcloric Izvorul Someşului”.

Sursa: mesagerul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here