Tehnici de camuflaj inspirate de lumea animalelor

0
182

O echipă de ingineri a dezvoltat un nou polimer flexibil care îşi poate schimba fluorescența și textura la cerere, ca răspuns la o aplicarea unui stimul extern, se arată pe site-ul http://scitechdaily.com/.

camuflajInspiraţi din lumea cefalopodelor, în care caracatiţele, calamarii şi sepiile au  abilitatea de a se camufla, o echipă de ingineri au creat un material care la primirea unui semnal de la o telecomandă are capacitatea de a-şi modifica textura, culoarea şi fluorescenţa simultan.

Cefalopodele au abilitatea de a-şi modifica textura şi culoarea pielii, pentru a se contopi cu mediul, cu ajutorul unui săculeţ de pigment aflat în piele. Acesta,  este activat de contracţia unor mușchi care se află în jurul său. Atunci când mușchii se contractă, săculeţul este presat și se extinde, ceea ce produce modificările pielii.

Acesta este principiul pe care funcţionează şi materialul la care au lucrat cercetătorii. Din spusele lor, moleculele din elastomer răspund dinamic la aplicarea unui voltaj, ceea ce determină modificările fizice. Imediat după ce stimulul a dispărut, atât moleculele cât şi materialul revin la forma lor iniţială.

Rezultatele cercetărilor echipei conduse de profesorul de inginerie mecanică,  Xuanhe Zhao și de Stephen Craig, profesor de chimie la Universitatea Duke, au fost publicate în revista Nature Communications.

Zhao, care s-a alăturat de curând departamentului de inginerie mecanică a Universităţii din Duke, spune că noul material este în esență un strat de elastomer electro-activ, care ar putea fi destul de ușor adaptat la procesele de fabricație standard și la utilizarea lui în locul materialelor disponibile. Deşi în momentul prezentării iniţiale materialul putea să îşi modifice textura şi fluorescenţa sau textura şi culoarea în acelaşi timp, acesta producea o gamă limitată de culori. Dar profesorul Stephen Craig spunea că nu există nici un impediment  pentru a extinde paleta coloristică.

În timp ce aplicațiile imediate ale inovatorului material sunt susceptibile să fie utilizate în domeniul militar, cercetătorii spun că ar putea fi de asemenea folosit pentru crearea unor ecrane flexibile de dimensiuni mari dar şi ca un strat protector împotriva depunerilor de organisme vegetative pe nave. Zhao sugerează că  materialul ar putea fi folosit pe uniformele şi pe autovehicolele militare creând tipare de camuflare ca răspuns la mediul înconjurător.

Sistemul poate fi folosit şi ca o protecţie antivegetativă pe carenele navelor, unde se pot acumula diferite organisme care afectează viteza de propulsie a navei. Experimentele au demonstrat că, chiar şi o scurtă schimbare în textura suprafeței, poate elimina rapid mai mult de 90% din depunerile biologice.

Profesor de inginerie chimică la Universitatea Stanford, Zhenan Bao, laudă reuşita colegilor săi, însă atrage atenţia asupra unui aspect, în prezent poate fi indus un singur model pentru fiecare tip de material dar este este important să poată fi schimbate şi modelele.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here