Tehnici de comunicare sănătoasă

0
235

comunicareComunicare sănătoasă. Cum să avem o relație mai puțin conflictuală.

Într-o relație, conflictul este inevitabil. Conflictul în sine, totuşi, nu reprezintă o problemă. Cel mai important lucru este cum poate fi acesta gestionat astfel încât să nu ducă la ruptura legăturii. Abilităţile slabe de comunicare şi neînţelegerile pot fi o sursă de furie şi distanţare.

Pentru ca rezultatul să fie unul pozitiv, iar efectul comunicării să fie consolidarea relațiilor, ar trebui să cunoașteți următoarele tehnici de comunicare sănătoasă.

Metode pentru eficientizarea comunicării

Păstrați un nivel ridicat de concentrare

Atunci când abordaţi anumite conflicte poate fi tentant să aduceţi în discuție şi unele conflicte din trecut care par să aibă o legătură aparentă. Din păcate, acest mod de a pune problema îngreunează înţelegerea reciprocă şi soluţiile potrivite vor fi mai dificil de găsit. Încercaţi să vă concentraţi asupra prezentului.

Fiți empatici când răspundeți la critici

Când cineva are o atitudine critică, probabil că veţi adopta o poziţie defensivă. Chiar dacă este dificil să ascultaţi criticile care sunt deseori exagerate şi influenţate de emoțiile individuale ale altor persoane, este important să ascultaţi şi punctul de vedere al celor din jur şi să răspundeţi cu empatie la sentimentele lor.

De asemenea, puteţi afla şi informaţii valoroase pentru dvs. În plus, ar trebui să înţelegeţi că fiecare persoană are propriul său stil de comunicare, emoții şi mod în care a fost influenţat de experienţele de viață.

Ascultați cu atenție

Deseori oamenii cred că ascultă, dar de cele mai multe ori se gândesc la ce urmează să spună atunci când interlocutorul lor se va opri. Comunicarea va fi cu adevărat eficienta dacă se va purta în ambele sensuri. Chiar dacă poate să pară dificil, încercaţi să ascultaţi ce spune partenerul dvs. Nu este recomandat să îl întrerupeţi sau să luaţi o atitudine defensivă. Încercaţi doar să ascultaţi şi să reflectaţi.

Este important ca interlocutorul să ştie faptul că l-aţi auzit. Astfel îi veţi înţelege mai bine punctul de vedere, iar acesta va fi mult mai dispus să vă asculte. De asemenea, este important să vă abţineţi să repetaţi lucrurile sau să întrerupeţi interlocutorul, înainte ca acesta să fi terminat să îşi expună punctul de vedere.

Citiți și Percepția senzorială definește caracterul indivizilor – comunicarea non-verbală.

Mențineți contactul vizual

Contactul vizual prelungit poate capta atenţia celor cu care discutaţi şi chiar încrederea lor. Ca rezultat, aceştia vor dori în mod natural să vă acorde mai multă atenţie şi vor fi mai concentraţi la ceea ce doriţi să le transmiteţi.

Încercați să ascultați și punctul de vedere al celuilalt și reflectați asupra lui

Într-un conflict, vă doriţi în primul rând ca dv. să fiţi cei ascultaţi şi înţeleşi. Veţi aduce foarte multe argumente pentru susţinerea ideilor dvs. în dorinţa ca celălalt să perceapă în felul dv.. În mod ironic, în acest mod, va scădea nivelul de concentrare asupra punctului celuilalt de vedere şi nimeni nu se va simţi înţeles.

Indicat ar fi să ascultaţi într-adevăr ce are de spus celălalt, iar apoi veţi putea explica mai bine şi opinia dv.. Încurajaţi partenerul să vorbească, încercaţi să investigaţi, să vă informaţi şi să înţelegeţi ce doreşte partenerul să vă transmită. Dacă lucurile nu vă sunt clare, puneţi cât mai multe întrebări pentru a vă lămuri. Nu uitaţi că obiectivul unei comunicări eficiente este înţelegerea reciprocă şi găsirea unei soluţii care să mulţumească ambele părţi.

Păstrați-vă bunul simț

Nu uitaţi că, indiferent cât de mult sau puţin agreaţi punctul de vedere al unei persoane, trebuie să rămâneţi respectuoşi. Nu întrerupeţi partenerul de discuție. Ascultaţi opinia lui chiar dacă nu sunteţi de acord cu aceasta. Uneori poate fi indicat să luaţi o pauză, dacă discuția dvs. devine prea încinsă. Chiar dacă veţi continua să abordaţi situaţia cu interlocutorul dv. încercaţi să aveţi o atitudine constructivă şi de respect reciproc. În acest mod veţi putea face progrese pentru a soluţiona conflictul.

Controlați-vă emoțiile

Comunicarea non-verbală include limbajul corpului, tonul vocii dvs., inflexiunile vocii, contactul vizual şi cât de departe sunteţi poziţionaţi de interlocutor. Potrivit specialiştilor, majoritatea tipurilor de comunicare non-verbale sunt dominate de emoții. Încercaţi să vă eliberaţi de emoțiile intense de furie sau resentimente pentru a avea o comunicare eficientă care să nu dăuneze relației dvs. Emoțiile care nu sunt gestionate vă pot sabota încercarea de a comunica. De aceea, ar trebui să învăţaţi să vă controlaţi trăirile. Atunci când luaţi decizii importante, este esenţial să abordaţi subiectul cât mai raţional.

Fiți pregătiți să cedați

Chiar dacă sunteţi convinşi că aveţi dreptate şi chiar dacă vă doriţi să vi se dea dreptate cu orice preţ, ar fi indicat să cedaţi, din când în când. Nu trebuie să renunţaţi la punctele importante de vedere. Totuşi, dacă este mai important să vă înţelegeţi cu partenerul dvs. de discuție, poate ar trebui să schimbaţi tonul său cursul discuției şi chiar să faceţi compromisuri pentru rezolvarea problemelor dvs.

Faceți o prioritate din comunicare

Fiţi spontani în comunicare şi evitaţi să iniţiaţi o discuție atunci când sunteţi suprasolicitaţi emoțional. Detensionaţi relația prin alocarea unei perioade de timp, în fiecare săptămână, în care să abordaţi problemele care vă deranjează, cu interlocutorul dvs. şi pentru a găsi cele mai bune modalităţi de rezolvare a acestora. În plus, încercaţi să vorbiți clar, corect şi cât mai direct. Evitaţi să vă argumentaţi inutil punctul de vedere.

Citiți și Ce este comunicarea?

Nu vă grăbiți să judecați sau să trageți concluzii

Este important să abordaţi comunicarea cu o minte deschisă, să nu aveţi prejudecăţi deja formate. Nu vă grăbiți să spuneţi lucruri pe care probabil că le-aţi putea regreta mai târziu. Luaţi o pauză înainte de a reacţiona.

Contextul este important, mai ales atunci când vorbiți la telefon şi nu aveţi indicii importante legate de limbajul corpului. Deşi tonul unei persoane este important, nu vă grăbiți să trageţi concluzii cu privire la intenția acesteia. De exemplu, o persoană poate ridica vocea şi ca un semn de agresiune, dar şi ca urmare a faptului că este pasionată sau implicată emoțional atunci când discuta un subiect anume şi se simte neînţeleasă.

Sursa consultată: stiri.botosani.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here