Telecomanda. Știați că…

0
117

telecomanda…Telecomanda este o componentă dintr-un dispozitiv electronic, precum televizorul, DVD player-ul sau sistemul home theater, care este folosită pentru a opera dispozitivul de la distanță scurtă fără a fi conectată fizic la acesta?

…Istoria telecomenzii începe în anul 1898, când Nikola Tesla a dezvoltat o telecomandă cu unde radio? În același an, la o expoziție electrică din Madison Square Garden, Tesla a prezentat publicului o mică ambarcațiune controlată prin unde radio pe care a denumit-o teleautomaton.

În anul 1903, la Academia de Științe din Paris, Leonardo Torres-Quevedo a prezentat robotul Telekino, acesta executând comenzi transmise prin unde electromagnetice. Prin invenția lui Telekino, Torres-Quevedo a pus bazele principiilor moderne de operare a telecomenzilor wireless. În 1906, în Portul Bilbao, Torres și-a prezentat cu succes invenția, ghidând o barcă de la mal. Mai târziu, a încercat să aplice Telekino proiectilelor și torpilelor, dar a fost nevoit să abandoneze proiectul din pricina lipsei de fonduri.

Primul model de aeroplan ghidat cu ajutorul telecomenzii a zburat în anul 1932, iar folosirea telecomenzii în scopuri militare a fost intensivă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un exemplu fiind racheta germană ”Wasserfall”.

Până la sfârșitul anilor ’30, mai mulți producători radio au oferit telecomenzi pentru modele lor mai noi. Majoritatea acestora erau conectate la aparate prin fire, dar telecomanda Philco, lansată în 1939, era o telecomandă alimentată cu baterii și opera printr-un radio-transmițător de frecvență joasă. Această telecomandă a fost prima telecomandă wireless destinată unui dispozitiv electronic pentru consumatori.

Prima telecomandă care controla un televizor a fost dezvoltată de Corporația Zenith Radio în anul 1950. Telecomanda numită Lady Bones era conectată la televizor printr-un fir. O telecomandă fără fir, Flashmatic, a fost realizată în anul 1955, de către Eugene Polley. Funcționa prin ghidarea unei unde de lumină pe o celulă fotoelectrică, dar celula nu putea distinge lumina provenită de la telecomandă sau de la alte surse. De asemenea, telecomanda trebuia îndreptată cu precizie spre televizor pentru a funcționa adecvat.

În anul 1956, Robert Adler a inventat telecomanda Zenith Space Command, o telecomandă fără fir, mecanică, ce folosea ultrasunete pentru a schimba canalele și volumul. Când utilizatorul apăsa un buton, în interiorul telecomenzii se lovea o mică bară care producea ultrasunete. Fiecare buton avea câte o bară care emitea frecvențe diferite, iar circuitele din televizor puteau percepe aceste sunete.

În 2006, Laboratoarele Hillcrest au introdus Loop pointer, o telecomandă ce folosea tehnologia Hillcrest Freespace de control a mișcării care permitea utilizatorilor să-și controleze televizoarele prin mișcări naturale ale corpului. Telecomanda avea doar patru butoane și o rotiță de parcurgere, iar tehnologia Freespace îi permitea acesteia să folosească unde radio pentru a comunica cu o antenă USB conectată la un computer și, totodată, la televizor, deci utilizatorul nu trebuia să îndrepte telecomanda spre computer pentru ca ea să funcționeze.

Telecomanda a evoluat continuu în ultimii ani și a permis noi dezvoltări în tehnologie precum conexiunea prin Bluetooth, senzori de mișcare și control vocal. Telecomenzile sunt folosite pentru o varietate de aparate electronice.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here