„Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei” la MNIR

0
156

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea celei de-a treia conferinţe publice din seria „Historia Viva”, având ca titlu „Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei”. Evenimentul va avea loc joi, 27 martie, cu începere de la ora 11.00. Intrarea la eveniment este gratuită.

88894_1Tell-ul eneolitic cunoscut sub numele de “Popina” sau uneori “Popina mare” este unul din sit-urile de tip tell printre cele mai mari din ţara noastră. Cercetările arheologice pluridisciplinare, efectuate de un colectiv de specialişti din mai multe ţări timp de mai bine de 15 ani, a permis obţinerea unor rezultate deosebite care au în vedere nu numai sit-ul arheologic propriu-zis, ci şi zona înconjurătoare, respectiv Balta Ialomiţei, unde acesta se află. Analiza şi, mai ales, corelarea tuturor datelor obţinute permit evidenţierea atât a unor specificităţi, cât şi conturarea unor modele ale evoluţiei comunităţilor umane şi a mediului într-un interval de câteva milenii. Conferinţa „Tell-ul de la Borduşani-Popină. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei” îşi propune să prezinte sintetic, rezultatele cele mai importante ale acestui demers ştiinţific extrem de rar în ţara noastră. Publicul interesat să participe la eveniment se poate înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

În cadrul conferinţei vor fi susţinute mai multe prezentări ale unor specialişti din ţară şi din străinătate, reprezentând instituţii prestigioase muzeale, de cultură, învăţământ şi institute de cercetare precum: Institutul de Arheologie din Erevan (Armenia), Institutul de Arheologie din Londra (Anglia), Centrul de Cercetare şi Restaurare a Muzeelor din Franţa (Paris, Franţa), Universitatea din Toulouse (Toulouse, Franţa), Universitatea “Valahia” (Târgovişte), Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi), Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (Măgurele), Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti, Muzeul Dunării de Jos (Călăraşi), Muzeul Judeţean Ialomiţa, Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare “Alexandra Bolomey” din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României şi MNIR.

Sursa: puterea.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here