Duhovnicul către duhovnici

0
111

parintele teofilE frumos a vorbi despre anumiţi oameni despre care poţi spune multe lucruri frumoase. Am văzut multe recomandări ale părintelui Teofil către oameni. Dar oare ce ar avea de spus el către fraţii lui, chivernisitori de suflete, către duhovnici.

Mai întâi le-ar spune că trebuie să fie ceea ce se cheamă, adică duhovnici, asta însemnând oameni purtători şi împărtăşitori de Duhul Sfânt, nu simpli funcţionari bisericeşti şi pentru  fii duhovnici reali să-şi pună întreaga viaţă în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor, să se debaraseze de orice L-ar împiedica pe Duhul Sfânt să sufle în şi din el.

Parintele Teofil le-ar mai spune că pentru a spovedi şi îndruma pe alţii corect trebuie ca mai întâi să se spovedească ei înşişi, să-şi aibă ei înşişi duhovnici de care să asculte.

Pentru a reuşi să facă o spovedanie care să ducă la împuţinarea păcatelor, să urmărească a da credincioşilor încredere în bunătatea lui Dumnezeu, în faptul că El vrea să-i ridice din cădere, să nu dea canoanele doar ca pedepse, ci pentru a-l ajuta pe penitent să se cureţe de rele, să dea canoanele ca şi atunci când şi le-ar da lor sau celor apropiaţi lor, să fie buni şi să-L prezinte pe Dumnezeu ca Tată iubitor, dar să nu dezlege acolo unde nu se împlinesc condiţiile dezlegării, unde nu se părăseşte păcatul, unde Dumnezeu sigur nu dezleagă pentru că atunci nu vor împuţina ci vor înmulţi păcatele.

Duhovnicii să ducă ei înşişi şi să pretindă şi credincioşilor lor să ducă o viaţă creştină, să aibă un comportament orientat după Dumnezeu.

Să se poarte în toată vremea şi în tot locul aşa cum s-ar purta Hristos dacă ar fi în situaţia lor. În cazul în care duhovnicii vor şti cu adevărat şi se vor strădui să-i ajute pe credincioşi să se despătimească, dacă între părinţii duhovniceşti şi fiii sufleteşti va exista o comuniune, sigur că vor fi creştinii mai buni.

 Citește și: http://jurnalspiritual.eu/vrei-sa-te-angajezi-in-relatia-cu-dumnezeu-urmeaza-programul-parintelui-teofil-paraian/

”Gânduri bune pentru gânduri bune ” ,  Arhimandrit Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here