Terapia Tomatis

0
190

nino_tomatisMetoda Tomatis se bazează pe sesiuni individuale de audiţie în care se foloseşte un echipament special, numit Solisten, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimulează creierul şi energizează sistemul nervos. Terapia Tomatis poate schimba vieţi, prin echilibrarea balanţei emoţionale. Aceasta terapie te învaţă să asculţi, pentru a comunica mai bine si pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia cu tine însuţi şi cu cei din jur. Terapia Tomatis priveşte omul în totalitate, trup şi suflet, holistic, într-o perspectivă completă şi echilibrată.

La centrul Mozart, se face audiogramă cu ajutorul aparatului TLTS. Dispozitivul monitorizează îmbunătăţirile care au apărut în timpul terapiei şi în acelaşi timp arată banda de frecvenţe care trebuie folosită astfel încât impulsul sonor să fie corect receptat de urechea internă si stimularea cerebrală să fie optimă. Audiogramă este format din şase proceduri care măsoară:
-Compoziţia armonică (aer şi os)
-Efectele speciale
-Echilibrul
-Gradul de adaptare
-Selectivitatea
-Lateralitatea
Persoana primeşte prin căşti un set de stimuli acustici, stimuli transmişi prin conducţie aeriană cât şi printr-nu vibrator special care transmite sunete prin conducţie osoasă. Fiecare ureche este testată separat. Durata acestui test este aproximativ 15 min.
Terapia Tomatis constă în 60 de ore de audiţie, împărţite în două perioade: 2 ore pe zi timp de 15 zile, o luna de pauza, urmate de alte 15 zile de audiţie a cate 2 ore pe zi.
Terapia Tomatis este benefică pentru:
1. Dificultăţi de învăţare şi tulburări de limbaj (dislexie, dis-calculie);
2. Dificultăţi de focusare a atenţiei, scăderea memoriei şi a capacităţii de concentrare (ADHD, ADD);
3. Tulburări afective şi emoţionale;
4. Dificultăţi psihomotorii;
5. Tulburări pervasive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett);
6. Dezvoltare personală;
7. îmbunătăţirea vocii, a muzicalităţii acesteia;
8. Pregătirea pentru naştere;
9. Uşurinţă în învăţarea limbilor străine.
Există o arie largă de dificultăţi de învăţare. Acestea nu se datorează lipsei de inteligenţă sau a unui IQ scăzut. Dislexia, discalculia sunt dificultăţi care pot tulbura grav integrarea copiilor în mediul şcolar si mai târziu în societate, dificultăţi care pot fi minunat ameliorate cu aceasta terapie. De asemenea, ADHD şi ADD (deficitul de atenţie şi hi-peractivitatea sau doar deficitul de atenţie) sunt o sursă de suferinţă majoră în cazul copiilor sau al persoanelor care trebuie sa lucreze într-un mediu static, la birou. Dificultăţile emoţionale, pot fi depăşite mai uşor ascultând Tomatis deoarece mesajele sen-zoriale primite din exterior pot energiza sau relaxa. Metoda Tomatis acţionează asupra sistemului limbic şi cortexului prefrontal reglând problemele emoţionale (depresie şi anxietate), asupra mecanismului de recepţie şi de emisie a sunetelor putând astfel să se depăşească mai uşor dificultăţile de comunicare. îmbunătăţirea vocii şi expresiei lingvistice se datorează procesului clar de ascultare şi capacităţii de a procesa sunetele liber, această flexibilitate ajutându-ne la învăţarea limbilor străine mult mai uşor. Pentru viitoarele mămici este bine de ştiut faptul că o femeie însărcinată transmite copilului său toate stările emoţionale pe care le trăieşte, fie ele pozitive sau negative, acest lucru fiind un factor determinant în dezvoltarea fizică şi psihică a fătului. Este foarte important ca în această perioadă, mama să fie foarte liniştită şi calmă. Terapia Tomatis menţine comunicarea mamă-făt într-un mod armonios pe toată perioada sarcinii.
Cel mai important moment al Terapiei Tomatis îl reprezintă apariţia efectelor benefice asupra celui ce urmează sesiunile de audiţie. în cadrul Centrului de Terapie prin Audiţie Mozart, rezultatele concrete obţinute nu au întârziat să apară.
Dr. Ana Ureche, medic homeopat profesor certificat Tomatis, Săptămâna medicală, nr. 181, Septembrie 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here