Terapie prin mişcare

0
206

Group of women doing Pilates exercises.Echilibru, control, respiraţie, calitate. Acestea sunt principiile Pilates. Combină exerciţiile pentru streching cu cele pentru o respiraţie adecvată şi menţinerea echilibrului. La exerciţiile Pilates nimic nu e static, mişcările sunt lente şi se succed în ritm constant. Tehnica PILATES este indicată tuturor persoanelor, chiar cu afecţiuni ale coloanei vertebrale sau articulare, problemelor cardiace sau respiratorii şi, practicat în mod corect, are o mulţime de beneficii: tonifică, relaxează, oxigenează, automasează, reduce stresul, întinde etc. Pilates este o terapie prin mişcare ce   implică conştientizarea senzorială, conştientizarea părţilor corpului, dinamica mişcării, şi, eventual, mişcări mai expresive.

Originea exercițiilor Pilates

Joseph Hubertus Pilates este inventatorul faimoaselor exerciţii Pilates care au devenit o modă şi o metodă care a demontrat rezultate excepţionale. Exerciţiile au fost create cu scopul de a reprezenta un program de recuperare fizică pentru soldaţii răniţi în Primul Război Mondial. Au fost puse la punct o serie de tehnici menite să sporească controlul şi tonifierea unor muşchi cheie precum cei ai abdomenului inferior şi ai spatelui. Se susţine ideea unităţii între minte şi materie, individul să se mişte cu eficienţă, echilibru, punându-se accentul pe concentrare şi corectarea slăbiciunilor. Se obţin beneficii atât la nivelul corpului, prin scăderea în greutate, tonifiere musculară, creşterea flexibilităţii şi coordonării corpului, cât şi la nivel psihic, gândire liberă, concentrare, stăpânire şi atitudine pozitivă.

Principiile actuale sunt uşor comprehensibile. Pilates combină o serie de exerciţii care sunt conectate într-o manieră specifică cu sistemul circulator, cu flexibilitatea şi puterea unor zone caracteristice trupului uman. Rutina exerciţiilor conduce organismul către o stare de armonie, astfel încât părţile corpului lucrează ca un tot. Spre deosebire de restul exerciţiilor, metoda Pilates nu pune accentul pe cantitate sau pe cât de mult să fii solicitat, ci ele trebuie să te facă să fii conştient că întregul tău corp lucrează concomitent. Exerciţiile Pilates abordează un tip de mişcare soft, fiind recomandabil şi persoanelor care nu fac faţă unor exerciţii ce presupun o rezistenţă a organismului mai mare. Pilates conţine atât exerciţii care se execută la sol, cât şi elemente ce presupun folosirea unor instrumente, cum ar fi mingiuţe, bare, benzi elastice, gantere. Acasă, aceste instrumente pot fi înlocuite cu succes de o coadă de mătură, prosop răsucit, sticle cu apă sau săculeţi cu nisip. Fiecare program poate fi construit şi personalizat în funcţie de nevoile şi posibilităţile fiecăruia, de către o persoană specializată la o sală de antrenament sau ajutându-vă de materialele de promovare existente pe piaţă.

Respiraţia
Respiraţia este o funcţie vitală oricărui organism, îndeplinită indiferent că suntem conştienţi sau nu. Unul dintre punctele cheie ale acestor exerciţii se axează pe modalitatea în care respiri. O respiraţie corectă îngăduie oxigenului să irige muşchii ce sunt utilizaţi şi să elibereze o cantitate de substanţe chimice nocive depozitate în muşchi. Substanţele chimice eliberate sunt conectate cu durerea şi starea de oboseală, fiind substanţe de care organsimul încearcă să scape. Din această cauză este necesar să inspirăm adânc o cantitate cât mai mare de oxigen şi să expirăm profund, “golindu-ne” plămânii de chimicale.

Puterea de concentrare
În multe contexte, când ne mişcăm, o facem fără să o conştientizăm. Creierul primeşte o informaţie cu ce avem noi de gând să facem şi, fără ca noi să-i acordăm o foarte mare atenţie, corpul execută mişcarea comandată de creier. Pe măsură ce exersăm, abilitatea de concentrare a atenţiei asupra părţii pe care o lucrăm creşte. Astfel câştigăm calitatea mişcărilor pe care le facem. Mişcarea pe care o faci este caracteristică unei anumite părţi a corpului; este esenţial să-ţi concentrezi atenţia asupra ei pentru a te asigura că zona respectivă este lucrată corect. Când suntem conştienţi de mişcările noastre, corpul şi mintea conlucrează efectiv şi armonios.

Controlul
Controlul reprezintă elementul principal pentru atingerea calităţii mişcărilor. Cu exerciţiile Pilates nu trebuie să-ţi depăşeşti măsură, să te străduieşti să faci cât mai mult şi cât mai bine. Nu trebuie să te cerţi pentru exerciţiile greşite; este necesar să te mişti cu graţia unui dansator, concentrându-te că mai multe părţi ale corpului să se mişte simultan în armonie. Exerciţiile Pilates se execută cu ajutorul unei respiraţii adecvate, prin concentrarea atenţiei asupra zonei la care lucrezi şi asupra mişcării în sine.

Fluiditatea
Calitatea de a fi graţios în timp ce execuţi mişcările se bazează pe fluiditatea exerciţiilor care decurg unul din altul. Executarea exerciţiilor cu graţie implică o mare precizie. Fiecare mişcare în parte are un punct precis de unde începe şi un loc unde se termină. Oricum le-ai executa, depinde de tine, de cum îmbini aceste exerciţii pentru a curge firesc fără să mai resimţi punctele de deschidere şi pe cele de închidere. Chiar dacă eşti instruit să te opreşti într-un anumit punct la fiecare mişcare pentru a o executa de mai multe ori, oprirea nu reprezintă o pauză, ci un loc unde întinderea sau mişcarea se continuă. Fiecare exerciţiu constituie un punct de plecare pentru următoarea mişcare. În realitate sfârşitul unei mişcări reprezentă începutul alteia.

Interior – exterior
Conceptual, metoda Pilates se bazează pe premise ce par la prima vedere diametral opuse. În timp ce execuţi mişcările Pilates, lucrezi atât pentru interiorul, cât şi pentru exteriorul organismului tău. De exemplu, lucrezi asupra unor grupe musculare mici pentru că întreaga musculatura a organismului să suporte mişcări ample. În timpul exerciţiilor lucrezi pentru a-ţi elibera mintea şi-ţi foloseşti creierul pentru a-ţi coordona mişcările trupului. La sfârşitul exerciţiilor va exista o strânsă conexiune între două aspecte ale persoanei tale: te vei simţi plin de energie psihică şi puternic din punct de vedere al fizicului.
Când exerciţiile sunt executate corect, interiorul devine rădăcina fiecărei mişcări în parte. Datorită acestei metode vei resimţi schimbări profunde de la cum stai, mergi, te mişti până la modalitatea în care îi percepi pe cei din jurul tău.

Libertate şi control
Pentru a-ţi menţine coloana vertebrală într-o poziţie adecvată, trebuie să-ţi întăreşti musculatura abdominală. Dacă lucrezi muşchii abdominali, umerii coboară, gâtul se înălţă şi coloana vertebrală stă din ce în ce mai dreaptă. În cazul în care înveţi cum să-ţi controlezi această regiune abdominală, vei resimţi concomitent o nouă stare fizică şi psihică. Dacă te poţi concentra asupra fiecărei mişcări în parte, ţi se va releva o excelentă stare de spirit. Pentru a ajunge aici trebuie să vizualizezi cu ochii minţii fiecare mişcare pe care o execuţi.
Puterea de concentrare îţi va oferi controlul necesar pentru fiecare exerciţiu. Mişcările nu trebuie să fie rapide sau sporadice. Accentul cade în primul rând pe control, metoda Pilates fiind, de fapt, o serie de exerciţii controlate şi executate pentru fiecare parte a corpului. Mişcările lente şi fluide necesita o mare precizie ce solicita la rândul ei un control fizic al trupului.
Echilibrul nu înseamnă o încremenire într-o stare de bine, ci aducerea în permanenţă la starea de echilibru, trecând peste toate fluctuaţiile vieţii. Cu alte cuvinte, starea de bine permanent este un efort dinamic continuu de a ne găsi punctul de echilibru interior. Asta nu înseamnă să nu ne mişte ceea ce se întâmplă, ci pur şi simplu, indiferent care sunt valurile vieţii şi cât de traşi ne lăsăm de aceste valuri, să găsim întotdeauna mediana, punctul de echilibru interior şi să revenim la el fără probleme.

Sursa: psiho-spiritualitate.blogspot.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here