Omenirea ar trebui sa se reorienteze catre altfel de surse de energie deoarece cantitatea de combustibili fosili se reduce simtitor. Cel putin asa sustinea William Stanley Jevons in secolul XIX…
The Coal Questions:
Această falsă predicție datează de la 1865, cel puțin. Atunci economistul britanic William Stanley Jevons a publicat The Coal Questions: An Inquiry Concerning the Progress of the Nation, and the Probable Exhaution of Our Coal-Mines.
Într-adevăr, cărbunele din Marea Britanie s-a diminuat, dar un secol și jumătate mai târziu încă există suficient cărbune cât să ajungă pentru sute de ani în toată lumea. La fel de amenințătoarea este dată pentru ”vârful petrolului”. Punctul din care mai mult de jumătate din rezervele de petrol ale lumii se vor fi epuizat și de la care va începe un lung declin, a fost de asemenea împinsă în viitor, în mod repetat, prin apariția noilor tehnologii.
Ramane de actualitate dotarea locuintelor cu instalatii ce se bazeaza pe combustibili fosili.
De exemplu, datorită inovațiilor care au făcut posibil accesul la surse prohibitiv de scumpe, gazul natural va fi în curând accesibil în cantități mai mari. Acestea vor fi mult mai mari decât și-ar fi putut oricine imagina acum câțiva ani.
Una e că afaceristul reformat T. Boone Pickens sau fostul director CIA R. James Woosly să argumenteze că societățile industriale at trebui să nu se mai bazeze pe combustibili fosili. Astfel si-ar reduce dependența de petrostatele ostile sau ar combate încălzirea globală. Dar e cu totul altceva să spui că o asemenea schimbare e necesară pentru că în curând vom rămâne fără petrol.
Foreign Policy România, martie-aprilie 2011
Jurnal Spiritual